Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de ham petrol ve benzin stoklarındaki düşüş ve buna bağlı olarak, yaklaşık 20 yılın mevsimsel olarak en yüksek seviyesinde bulunan stoklara ilişkin endişelerin azalması ile birlikte, bir yılı aşkın sürenin en uzun yükseliş serisi ile birlikte gelen kazancını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki beş seansta yüzde 12'nin üzerinde değer kazandıktan sonra fazla değişmedi. Enerji Enformasyon idaresi verilerine göre, ABD petrol stokları geçen hafta son beş haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, benzin stoklarındaki düşüş üçüncü haftaya taşındı. OPEC'in eski başkanlarından Chakib Khelil, Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, OPEC'in üretimin dondurulması anlaşması yolunda olduğunu, zira topluluğun en büyük üyelerinin halihazırda üretimi yatay hale getirdiğini söyledi.

Petrol, bu ayın başlarında varil başına 40 doların altında kapandıktan ve ayı piyasasına girdikten sonra yaklaşık yüzde 18 değer kazandı. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih'in gelecek ayki gayrıresmi görüşmelerin piyasaya istikrar kazandırabilecek bir adıma yol açabileceğini söylemesinin ardından, geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkesinin üretimin dondurulmasını görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Ham petrol stoklarındaki düşüş ve benzin stoklarında görülen çok daha fazla gerileme açık bir şekilde olumlu," dedi ve "Petrol fiyatında çok fazla ivme var ve bunlar üretimin dondurulmasına ilişkin olası bir anlaşmadan güç buluyor. Fiyatlarda bir geri çekilme çok dramatik olmayacak. 45 dolar kilit önemde ve burada bir miktar destek var" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 5 sent düşerek, Hong Kong saati ile 11:35'te varil başına 46.74 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 21 sent yükselerek 46.79 dolardan kapandı ve yükselişini beşinci güne taşıyarak, Nisan 2015'ten bu yana en uzun çıkış serisini gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 14 altındaydı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasonda 19 sent düşerek varil başına 49.66 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 62 sent ya da yüzde 1.3 yükselerek 49.85 dolardan kapandı ve böylece beş seansta toplam yüzde 13 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a göre 2.26 primliişlem gördü.