Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Yen, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın para politikasında daha fazla

genişlemeye gitme konusunda hazır olduğunun sönyalini vermesi ardından dolar karşısındaki kayıplarını dördüncü güne taşıdı. Fed'in Eylül ayında gidilebilecek bir faiz artırımına ilişkin beklentileri desteklemesi, yenin değer kaybetmesinde etkili oldu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed yetkililerinin ABD merkez bankasının Eylül ayıonda faiz artırımına gidebileceğine ilişkin beklentileri artırması ardından iki haftanın zirvesine tırmandı. Vadeli işlemler piyasasına göre Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 42 seviyesinde bulunuyor. Söz konusu ihtimal bir hafta önce yüzde 22 seviyesinde bulunuyordu.

Auckland'da Westpac Banking Corp. piyasa stratejisti Imre Speizer, “YenFed beklentileri yüksek kaldığı sürece yen düşük performans gösterecektir. Asıl soru doların ne kadar yükseleceği, yani soru piyasaların Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 2016'da kalan toplantılarında kaç kez faiz artırımına gidileceğinin fiyatlanacağı. Tartışmalı da olsa Aralık ayının neredeyse tamamen fiyatlandığı söylenebilir, ama Eylül ayı için daha fazla görüş alanına ihtiyaç var ve güçlü bir istihdam raporu gerekecek” dedi.

Yen, Londra saatiyle 07:15'te dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybederek 102.34 seviyesinden işlem gördü. Cuma günü 1.3 düşerek altı haftadan daha uzun bir süredir görülen en sert günlük kaybını kaydeden Japon Yeni, Pazartesi günü üç günlük 1.6'lık kayıplarını genişletti. Yen, G-10 paralarının tamamı karşısında değer kaybetti. Yen, euro karşısında yüzde 0.5 düşerek dört haftanın düşüğü olan 114.61 seviyesine geriledi.