Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Döviz traderlarının, ekonomik veriler ve politika yapıcılardan gelen karışık sinyalleri değerlendirmesiyle birlikte dolara olan güven azalmaya devm ediyor.

Dolar, ABD'de Cuma günü açıklanan Ağustos ayı tarım dışı istihdam ve saatlik ücret artışları verilerinin beklentilerin altında kalmasına karşın ikinci haftada da yükseldi. Hedge fonları ve para yöneticileri, yatırımcıların Eylül ayında gidilebilecek olası bir faiz artırımını değerlendirmesiyle, dolarda net uzun pozisyonlarını dördüncü haftada da azalttı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, traderların doların son kazançlarının uzun soluklumu, yoksa bu yılki düşüşten küçük bir sapmamı olduğunu değerlendirmesiyle, altı haftalık ortalamasına göre fazla değişiklik göstermedi. Doların 10 önemli para karşısındaki değerini takip eden endeks, geçtiğimiz iki haftada yüzde 1.5 yükseldi. 1,184.44 seviyesine gelen göstergenin 15 Temmuz'dan bu yana ortalaması 1,183.12 seviyesinde bulunuyor. Dolar, geçtiğimiz iki haftada euro karşısında yüzde 1.5 yükselirken, yen karşısında yüzde 3.7 değer kazandı.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'na göre hedge fonları ve para yöneticileri dolarda sekiz önemli para karşısındaki net uzun pozisyonlarını, 30 Ağustos'ta sona eren haftada 68,916 kontrata indirdi. Bu, 9 Ağustos'tan bu yana yüzde 52 daha az.

Washington'da Western Union Co.'nun bir birimi olan Western Union Business Solutions analisti Joe Manimbo, "Faiz konusunda hala belirsizlik var. İstihdam raporu dolar görünümüne anlamlı bir yön vermedi çünkü Aralık, baştan beri baz senaryoydu" dedi.