Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Euro, traderların Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günkü toplantısında parasal genişleme programını artırıp artrımayacağını değerlendirmesiyle, iki haftanın zirvesine tırmandı.

Piyasada dikkatler, faiz oranlarında gidilecek değişikliklerden daha çok AMB'nin Perşembe günkü politika toplantısında varlık alımlarında gidilebilecek değişikliklere odaklandı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre banka faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyecek. AMB'nin politika kararı TSİ 14:45'te açıklanacak. Başkan Mario Draghi'nin açıklamadan 45 dakika sonra basın açıklaması yapması bekleniyor.

Euro, yatırımcıların AMB'nin para politikasına ilişkin seçeneklerini değerlendirmesiyle 16 önemli paranın 11'i karşısında değer kazandı. Analistlerin, Euro Bölgesi'nde enflasyonun sıfıra yakın seviyelerde kalmasıyla, parasal teşviğin er ya da geç genişletilmesini beklemesine karşın, zamanlaması ve niteliği konusunda ayrışıyorlar. Geçtiğimiz hafta Bloomberg anketine dahil olan katılımcıların yaklaşık yarısı Perşembe günkü toplantıda adım atılacağını öngörürken, kalan katılımcıların neredeyse tamamı Ekim ya da Aralık ayında hamle yapılmasını bekliyor.

Stokholm'de SEB AB stratejisti Richard Falkenhall, “Bu toplantıda ya da bir sonrakinde AMB'nin varlık alımlarını genişlemesini bekliyoruz” şeklinde görüş bildirdi.

Euro, 26 Ağustos'tan beri görülen en yüksek seviye olan 1.1279'u görmesinin ardından, Londra saatiyle 10:55'te yüzde 0.3 tırmanarak 1.1277 seviyesinden işlem gördü.