Advertisement

(00:30'da güncellendi)

ABD hisse senetleri,  bir Fed yetkilisinin faiz artırımı konusuna daha fazla istekliliği işaret etmesinin ardından, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararını (Brexit) almasından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi ve Dow Jones Endeksi yaklaşık 400puan geriledi.

Hisse senetleri, merkez bankacıların ağırlıklarını teşviklerin artırılmasının faydalarına yöneltmeleri ile birlikte sekiz haftalık sakin bir seyri geride bıraktı. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Cuma günü yaptığı açıklamada, faiz artırımı için çok fazla beklemenin ABD ekonomisinde aşırı ısınma yaratabileceğini ve finansal istikrarsızlık riskini getirebileceğini söyledi. Hisse senetleri Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin daha fazla teşvik için ihtiyaç duyulmadığını işaret etmesi sonrası rekor seviyelerin yakınından geri çekildi.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 2.5 düşerek 2,127.81 puandan kapandı ve iki ayın en düşük seviyesini görerek, Şubat ayından bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirdi. Endeks 6 Temmuz'dan bu yana ilk kez 50 günlük ortalamasının altına indi. Dow Jones Endeksi 394.46 puan ya da yüzde 2.1 düşerek günü 18,085.45 puandan tamamlarken, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 2.5 düşyü. CBOE Volastilite Endeksi yüzde 40 artarak 2 ayın zirvesine çıktı ve Brexit'ten bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.

JonesTrading Institutional Services LLC küresel piyasa stratejisti Yousef Abbasi, "Güvercin oalrak bilinen Fed yetkililerinin faiz artırımını işaret etmeleri insanları tedirgin etti," dedi ve "Yatırımcıların Eylül ayında faiz artırımının yeniden masaya gelmesine göre pozisyon aldıkları bir dönemdeyiz. Bu durum, son dönemdeki ekonomik verilerin görülmek istenenden daha yumuşak gelmesine karşın gerçekleşiyor" şeklinde görüş bildirdi.

(00:30'da güncellendi)