Advertisement

Japonya hariç Asya hisse senetleri, Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) politika toplantıları öncesi, yatırımcıların ağırlıklarını beklenenden daha güçlü çıkan ABD enflasyon verisine yöneltmeleri ile birlikte yukarı yönde hareket etti.

Japonya hisseleri hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 yükselerek Hong Kong saati ile 09:32'de 443.71 puana çıktı. Japonya piyasası tatil nedeniyle kapalı. Öte yandan, Çin, Hong Kong, Tayvan, Güney Kore ve Malezya piyasaları geçen haftaki tatilin ardından bugün açılıyor. Para politikalarına ilişkin belirsizlikler küresel piyasalarda volatilitenin artmasına neden oldu. Traderlar, BOJ'un Çarşamba günü sona erecek toplanntısında çıkacak karar konusunda bölünmüş durumda ve Fed'in Çarşamba günü sonuçlanacak toplantısında faiz artırma olasılığı, ABD'de Ağustos ayı enflasyon verisinin beklenenden daha yukarıda çıkmasına rağmen yüzde 20 civarında görülüyor.

Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "Beklenenden güçlü çıkan ABD enflasyon verisi Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitmesi için durumu açık bir şekilde güçlendirdi, ancak bir kez daha, bu haftaki toplantıda, acil bir faiz artırımı için bir ihtiyacı işaret etmiyor," dedi ve "Genel piyasa beklentileri BOJ'un br şekilde harekete geçeceği konusunda göreceli olarak daha yüksek. Bu adım, negatif bölgede bulunan faizin daha da düşürülmesi, mevcut parasal gevşeme programının daha da genişletilmesi veya bankalra kredilerina rtırılması şeklinde olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 düştü. Ülkenin en büyük Borsasında işlemler teknik bir sorun nedeniyle bir saat kadar geç başladı. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 1.9 ile 23 Mayıs'tan bu yana en büyük yükselişine yöneldi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.2 tırmandı. Singapur'da Straits Times Endeksi yüzde 0.1 ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.