Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, Çarşamba günü açıklanacak Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve Fed politika kararları öncesi, önemli paraların çoğu karşısında değer kaybetti.

BOJ ve Fed'in Eylül ayı para politikası toplantılarına ilişkin beklentilerin bir miktar değişmesi, geçtiğimiz iki hafta içerisinde finansal piyasalardaki volatiliteyi artırdı. ABD'de beklenenden kötü gelen bir dizi ekonomik veri, faiz artırımı ihtimalinin vadeli piyasalarda Ağustos ayı sonlarındaki yüzde 40'lardan yüzde 20 seviyesine kadar gerilemesinde etkili oldu. Öte yandan ekonomistlerin, teşvik programlarının etkinliği üzerinde çalışan BOJ'un Çarşamba günü daha fazla genişlemeye gidip gitmeyeceğine ilişkin görüş ayrılığı sürüyor.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü yedi haftanın zirvesinden geri çekilmesinin ardından Salı günü kayıplarını genişletti. Doların on önemli para karşısındaki değerini takip eden gösterge, bir önceki seansta yüzde 0.2 düşmesinin ardından TSİ 11:15'de yüzde 0.13 gerileyerek 1188.61 puan oldu.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.21 değer kazanarak 1.1199 seviyesinden alıcı bulurken, sterlin yüzde 0.1 geriledi. Japon Yeni ise dolar karşısında yüzde 0.23 güçlenerek 101.69 seviyesinden işlem gördü.

Melbourne'de IG Ltd.'de baş piyasa analisti Chris Weston, “BOJ ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantıları öncesi kimse çok fazla risk almaya hazır değil. Bence bu hafta kilit nokta ABD ve Japonya tahvil piyasalarının her iki merkez bankasının kararlarına nasıl tepki vereceği olacak. Eğer reel tahvil faizleri yukarı hareket etmeye başlarsa, finansal koşulların sıkılaşmasına neden olacak ve bu hisse senedi piyasası tarafından iyi karşılanmayacak” dedi.