Advertisement

Asya hisse senetleri, Japonya hisselerindeki düşüş ve üretimin dondurulmasına ilişkin anlaşma olmayacağı beklentisi ile petrol fiyatlarında görülen gerilemenin etkisiyle değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 düşerek Tokyo saati ile 09:06'da 141.33 seviyesine indi. Japonya'da Topix Endeksi, gösterge endekstekişirketlerin yarısından çoğunun bir sonraki temettü için hakkının bulunmamasının etkisiyle yüzde 1.1 düştü ve 2.5 haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Yen dolar karşısında 100.49 seviyelerinde işlem gördü. Petrol, OPEC bakanlarının Çarşamba günü Cezayir'deki toplantısından üretimin dondurulması ya da düşürülmesine ilişkin bir karar çıkması yönündeki beklentilerin zayıflaması ile birlikte, varil başına 46 doların altında volatil seyretti.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "ABD endeks vadeli kontratları, dün ABD piyasasındaki güçlü seyrin ardından aşağı yönde hareket etti ve Avrupa hisseleri dün satıcılıydı," dedi ve "Petrol de açıkça fazla yardımcı olmuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.