Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de özel sektörün açıkladığı haftalık petrol stokları verisinin düşüş göstermesi ve buna bağlı olarak arz fazlasının azalmasının ardından yukarı hareketine yeniden başladı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.3 düştükten sonra yüzde 1.3 kadar değer kazandı. Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 7.6 milyon varil azaldı. Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi'nin açıklayacağı haftalık verinin ise petrol stoklarında artış olduğunu göstermesi bekleniyor. OPEC ve OPEC dışı ülkeler arasında bir anlaşma, Venezuela Petrol Bakanı'na göre, üretimin günlük 1.2 milyon varil azalmasına neden olabilir.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerinin geçen hafta sekiz yıl sonra ilk kez üretimin düşürülmesi konusunda anlaşmaya varmasından bu yana yaklaşık yüzde 10 yükseldi. Eylül ayında rekor miktarda petrol üreten OPEC, üyelerinin petrol üretşm kotalarını 30 Kasım'da Viyana'daki resmi toplantısında kararlaştıracak. Matthew Kasırgası ABD kıyılarına yaklaşıyor ve Doğu Sahili petrol yüklemeleri bundan olumsuz etkilenebilir.

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Piyasadaki petrol fazlası azalırken, yüksek stoklar muhtemelen fiyatların fazla yükselmesiniönleyecek," dedi ve "Piyasa dikkatlerini Kasım ayındaki OPEC toplantısına çevirecek ve kotalar konusundaki detayları bekleyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 61 sent yükselerek varil başına 49.30 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 10:29'da 49.28 dolara geldi. Kontrat Salı günü, önceki dört seansta yüzde 9.3 tırmandıktan sonra, 12 sent düşerek 48.69 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yakınında. Fiyatlar geçen ay yüzde 7.9 yükseldi.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 54 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek varil başına 51.41 dolara kadar yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 1.55 dolar primli işlem gördü.