Advertisement

Asya hisse senetleri, yenin bir ayın en düşük seviyesi yakınında seyretmesinin Japonya hisselerini yükseltmesi ve enerji üreticilerinin güçlenen petrol ile birlikte yükselmesinin desteğiyle değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde0.4 yükselerek Tokyo saati ile 09:07'de 140.91 seviyesine çıktı ve Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Japon yeni dolar karşısında, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin güç kazanması ile birlikte Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğine yönelik beklentilern güçlenmesi sonucu yüzde 0.1 düşerek 103.56 seviyesine geldi ve düşüşünü sekizinci güne taşıdı.

Auckland'da Fist NZ Capital Group Ltd. ekonomi ve strateji direktörü Chris Green, "Ekonomik veriler, Fed'in Aralık ayında harekete geçmesi ile uyumlu," dedi ve "Ham petrol fiyatlarındaki yükseliş, enflasyonun yükselmesi açısından olumlu ve bu durum faiz artırımına gidilmesini daha makul hale getirebilir. Fed hassas bir denge kurmak durumunda. Ekonomideki iyileşme ile birlikte faizi artırmak istiyorlar amncak aynı zamanda finans sistemine zarar vermek istemiyorlar" şeklinde görüş bildirdi.

ABD hisse senetleri dün, imalat ve hizmet sektörlerinde hızlanmayı işaret eden verilerin ardından yükseldi. Veriler, imalat ve dayanıklı tüketim malları siparişlerinde Ağusos ayında ılımlı bir artış olduğunu gösterdi ve aynı zamanda, Amerikan hizmet sektörü firmalarının Eylül ayında yaklaşık bir yılın en hızlı genişlemesini gerçekleştirdiğini işaret etti. ABD'de Cuma günü açıklanacak kilit istihdam verileri de faiz artırımı için zemini güçlendirebilir. Bu verinin istihdamda artış olduğunu göstermesi bekleniyor.

Güney Kore'de Kospi Endeksi, Samsung Electronics Co.'daki yüzde 3.5'lik primin desteğiyle yüzde 0.4 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.5 düştü. Çin piyasaları bu hafta tatil nedeniyle kapalı.