Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Fed'in para politikasını kademeli olarak sıkılaştırma taahhüdüne bağlı kalacağı beklentisi ile doların zayıflaması ve yatırımcıların Çin'in büyüme rakamını hazmetmesi ile birlikte, iki günlük kazancını lorudu.

Spot altın yüzde 0.2 yükselişle ons başına 1,264.87 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 12:15'te 1,262.76 dolara geldi. Metal önceki iki günde, doların yedi ayın en yüksek seviyesinden gevşemesi ile birlikte yüzde 0.9 yükseldi.

Altın bu yıl, kısmen Fed'in faiz artırımlarını beklemeye almasından dolayı yüzde 19 ralli yaptı. Salı günü açıklanan veriler, ABD'de yaşam maliyetinin (tüketici fiyatları) Eylül'de son beş ayın en hızlı artışını gerçekleştirdiğini ve volatil gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek tüketici fiyatlarının ise beklentinin gerisinde kaldığını gösterdi. Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme ihtimali, bu verilerin ardından, dünkü seviyesi olan yüzde 66'dan yüzde 63'e geriledi. Çin ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 6.7 büyüyerek, istikrarlı seyrini sürdürdü.

Phillip Futures Pte analisti Zhou Shiwei, "Aralık ayında faiz artırımına gidileceği beklentisi çok yüksek ve bu yüzden, dolar zayıf ekonomik verilerden ya a ABD başkanlık seçimlerinden sürpriz bir sonuç çıkmasından dolayı zayıflarsa, altının sıçrama yapması için alan mevcut" dedi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'dan işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı fazla değişmeyerek 274.90 yuanda (ons başına 1,269 dolar) kaldı.

Küresel piyasalarda, spot gümüş yüzde 0.2 yükselirken, platin fazla değişmedi ve palladyum yüzde 0.9 tırmandı.