Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:50'de güncellendi)

Altın, dünyanın Çin'den sonra en fazla altın tüketen ülkesi Hindistan'da Diwali festivalindan dolayı talebin artacağı spekülasyonu ile üç haftanın en yüksek seviyesi yakınında işlem gördü.

Hindistan'da fiziki talep 2016 yılında zayıf kaldı, ancak bu haftasonundaki festival ve düğün sezonu öncesi talebin yeniden artması bekleniyor. Fiyatlar ayrıca, Temmuz'dan bu yana rupi bazındaki yüzde 8'lik düşüşten dolayı da cazip hale geldi. 28 Ekim'deki Dhanteras da Hindu geleneklerine göre yılın en fazla altın alımı yapılan günlerinden biri durumunda.

Exeter, İngiltere'de altın hizmetleri şirketi GoldMoney Inc.'nin araştırma müdürü Alasdair Macleod, "Hindistan'da alımların artmakta olduğuna ilişkin işaretler var," dedi ve "Rupi ile ifyatlanan altın oldukça ucuz ve bu durum yatırım yapmak isteyenler için altını daha cazip hale getiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın fazla değişmeyerek Londra saati ile 11:04'te ons başına 1,274.53 dolarda kaldı. Fiyatlar Salı günü 1,276.78 dolar ile 5 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini görmesine karşın, bu ay halen eksi bölgede.

Altının bu yılın ilk yarısındaki yüzde 25'lik rallisi, Fed'in faiz artırımına gitmeye oldukça yakın olduğu beklentilerinin güçlenmesi sonrası teklemeye başladı. Yüksek faiz beklentileri, yatırımcısına faiz ödemesi olmayan altının cazibesini azaltıyor. Yılın üçüncü çeyreğinde en doğru altın tahmininde bulunan Singapur merkezli Oversea-Chinese Banking Corp., altının gelecek yıl 1,100 dolara gerileyebileceği tahmininde bulundu.

Kazakistan ve Rusya merkez bankaları, Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, altın rezervlerini artırdı. Altın destekli exchange traded fonlarındaki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü itibariyle yüzde 0.2 artark 2,046.9 tona çıktı.

Spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 17.7628 dolarda kalırken, platin yüzde 0.1 yükselerek ons başına 966.86 dolara çıktı, palladyum yüzde 0.4 değer kazandı.

(13:50'de güncellendi)