Advertisement

Asya hisse senetleri, beklenenden daha iyi çıkan büyüme ile birlikte Japonya hisse sentleri yükselirken, yatırımcıların Donald Trump'ın politikalarının finans piyasaları üzerindeki olası etkilerini ölçmeye çalışmaları ile birlikte alış ağırlıklı seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi fazla değişmeyerek Tokyo saati ile 09:21'de 135.33 seviyesinde kaldı ve endekste düşen bir hisse karşılığı iki hisse değer kazandı. Tokyo'da Topix Endeksi, Japonya'da ekonominin üçüncü çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdüğünü gösteren veri sonrası yüzde 0.9 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8 gerilerken, Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 düştü.

Asya'da hisse senedi piyasaları, Trump'ın geçen haftaki şok seçim zaferi sonrası dalgalı seyretti. Trump'ın seçimleri kazandığının anlaşılması ile birlikte, Asya hisse senetleri ilk tepki olarak sert satışlarla karşılaştı, ancak daha sonra, Trump'ın mali harcamaları artıracağının işaretleri ile birlikte toparlandı. Trump'ın ekonomi danışmanı Anthony Scaramucci, Financial Times'taki yorumunda, 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı taahhüdünü tekrarlarken, dış ticaret konusunda, yeni seçilen Başkan'ın ithalata engellemeler getirmeden önce müzakerelere açık olduğunu söyleyerek, Trump'ın seçim kampanyasındakinde daha yumuşak bir söylem tutturdu.

Tokyo'da Tokai Tokyo Research Institute Co. baş piyasa stratejisti Shoji Hirakawa, "Trump riski kayda değer bir şekilde azaldı, yeni Başkan'ın daha gerçekçi tedbirler uygulayacağına ilişkin beklentiler arttı" dedi.

Küresel hisse senetlerinin değeri, Trump'ın başkanlığında ABD'de harcamalarına rtacağı beklentisi ile geçen hafta 1 trilyon dolardan daha fazla artarken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, ABD faizinde artış ve enflasyondaki hızlanmanın gelişen piyasa varlıklarının cazibesini azaltacağına ilişkin endişelerle Mayıs ayından bu yana en hızlı kaybını yaşadı. Fed fonları faiz (Fed'in gösterge faizi) vadelileri, Fed'in gelecek ayki toplantıda faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 84 olarak işaret ediyor.

Sydney'de Perpetual Ltd. yatırım strateji müdürü Matthew Sherwood, "Bölgesel ticaret ve güvenliğie ilişkin artan riskler çözülmemiş halini sürdürüyor," dedi ve "Gelişen piyasalar yüksek ABD faizinin etkilerinden sıkıntı çekiyor" şeklinde görüş bildirdi.