Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de stokların artması ve OPEC'in Rusya ile üretim kısıntısı anlaşması için en büyük iki engel olan İran ve Irak'ın petrol bakanlarının katılmayacağı gayrıresmi görüşmelere hazırlanması ile birlikte, kayıplarını varil başına 45 dolar civarında korudu.

Vadeli kontratlar New York'ta, Çarşamba günü yüzde 0.5 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de ham petrol stokları, Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, yükselişini üçüncü haftaya taşıdı ve Ağustos'tan bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirdi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Rusya'nın Perşembe gününden itibaren Doha'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) temsilcileri ile görüşmelere başlanacağını kaydetti. Novak, bir anlaşma şansının yüksek olduğunu ve Rusya'nın alınacak kararı desteklemeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Ham petrol, geçen ay varil başına 52 dolar civarına çıkarak 2016 yılının en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, OPEC'in Viyana'da 30 Kasım'da gerçekleştireceği toplantıda üretim kısıntısı anlaşmasını uygulamaya koyamayabileceği endişesi ile geri çekildi. OPEC sekiz yıl sonra ilk kez üretim kısıntısına gitme konusunda anlaşmaya vardı, ancak İran'ın üretimi artırma taahhüdü ve Irak'ın IŞİD ile yürüttüğü savaştan dolayı bu anlaşmadan muaf tutulmayı istemesi anlaşmayı karmaşık bir hale getiriyor. Bloomberg'in düzenlediği bir ankete göre, OPEC muhtemelen üyelerin bireysel arz hedeflerini içermeyen bir anlaşmaya varacak.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Piyasa OPEC'e odaklandı," dedi ve "ABD'de stokların artması, OPEC üzerinde anlaşmayı sonuçlandırması için baskıları artırdı. OPEC'in anlaşmaya varamaması, fiyatların 35 dolara gerilemesine neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadel Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent düşerek, Hong Kong saati ile 11:22'de varil başına 45.49 dolar seviyesine indi. Kontrat Çarşamba günü 24 sent düşerek 45.57 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 22 altındaydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 10 sent düşerek varil başına 46.53 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 32 sent düşerek 46.63 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 52 sent primli işlem gördü.