Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Fed Başkanı Janet Yellen'ın merkez bankasının yakında faiz artırımına gidebileceğini işaret etmesi ve bunun sonucu dolardaki artış ve küresel tahvil faizlerindeki yükselişin metalin cazibesini azaltmasının etkisiyle beş ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Spot altın yüzde 0.9 düşüşle ons başına 1,205.71 dolara kadar inerek 31mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, Singapur saati ile 11:33'te 1,208.30 dolara geldi. Metal, geçen hafta, Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimini kazanmasının etkisiyle yüzde 5.9 ile üç yılı aşkın sürenin en güçlü haftalık kaybını gerçekleştiresinin ardından, bu hafta yüzde 1.6 daha geriledi.

Altın, yatırımcıların, Trump'ın ekonomiyi destekleyebilecek ve daha yüksek faizlere yol açabilecek politikalarının olası etkilerini hazmetmesiyle birlikte sert düştü. Yellen Perşembe günü kanun yapıcılara yaptığı konuşmada, ekonominin hız kazanması ile birlikte, Fed'in faiz artırımına yakın olduğunu söyledi. ABD'de Perşembe günü açıklanan veriler, konut başlangıçlarının Ekim ayında dokuz ayın zirvesine çıktığını ve işsizlik başvurularının geçen hafta 40 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi. Yükselen tahvil faizleri ve güçlenen dolar da, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azalttı.

Tokyo'da Sumitomo Corp. Global Research Co. CEO'su ve başkanı Bob Takai, "İnsanlar, yükselen faiz ortamında altın bulundurmaktan hoşlanmıyor," dedi ve "Trump'ın yeni ekonomi politikası dahilinde neler yapacağını düşünürseniz eğer, bunun çok ama çok enflasyonist olduğunu görürsünüz. faiz büyük ihtimalle yükselecektir ve dolar da büyük ihtimalle değer kazanacaktır. Bu gibi durumlarda, altın en büyük kurban olacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Ancak Takai, tüm altın varlıklarının satışlmaması gerektiğini, zira Trump'ın küresel politikalarına ilişkin belirsizlikle birlikte, jeopolitik risklerin artabileceğini belietti. Takai, "Jeopolitik risklere sigorta için altın bulundurmak durumundasınız" dedi.

Yatırımcılar altında çıkıyor. Altın destekli exchange traded fonlarındaki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 8.5 ton düşerek 1,940.6 ton ile Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gramı yüzde 1 düşerek 270.64 yuana (ons başına 1,222 dolar) indi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Haziran vadeli altın yüzde 1 düşüşle gram başına 273.65 yuana inerken, gümüş yüzde 1 düşerek kilogram başına 4,099 yuana geriledi.

Spot gümüş yüzde 0.5 düşerken, palladyum yüzde 1.7 ve platin yüzde 0.8 değer kaybetti.