Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, Irak Başbakanı OPEC'in üretim kısıntısı anlaşması dahilinde ülkesinin üretimi düşüreceğini açıklarken, Rusya'nın üretim kısıntısından ziyade üretimin dondurulması taraftarı olarak görülmesi ile birlikte varil başına 48 dolar civarında işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 0.2 düştükten sonra fazla değişmedi. Irak Başbakanı Haider Al-Abadi, Irak'ın toplam günlk 900,000 varil olması planlanan OPEC'in üretim kısıntısı planında yerini alacağını kaydetti. Salı günü gerçekleştirilen ön görüşmeler, Irak ve İran'ın arz anlaşmasına katılıp katılmayacağına ilişkin bir karar olmaksızın sona ermişti. Bazı OPEC üyeleri, küresel arz fazlasını azaltmaya yönelik planın uygulanması durumunda Rusya'nın da buna katılması konusunda ısrarcı olurken, Rusya'nın bu anlaşmaya uyma olasılığı, Viyana'da düzenlekecek bakanlar düzeyindeki OPEC toplantısına bir hafta kala düşük görünüyor.

Ham petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Eylül ayı sonlarında ön kararı alınan arz kısıntısını uygulayamayabileceğine ilişkin spekülasyona bağlı olarak dalgalı bir seyir izledi. OPEC'in üçüncü en büyük üreticisi İran, üretim kısıntısına ilişkin anlaşmadan muaf tutulmak istediğini açıklamıştı.

Melbourne'de IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, "Eğer Irak üretim limitini düşürme konusunda anlaşmaya varırsa, Rusya'nın üretimi dondurma konusunda anlaştığını göreceksiniz, ancak üretimi azaltmayacaklardır," dedi ve "Kritik nokta Irak ve İran, ancak OPEC'in anlaşmaya varma olasılığını yüzde 60-70 olarak görüyorum. Eğer anlaşma olmazsa, aşağı yönde önemli bir risk ortaya çıkar ve tekrar 40 dolar seviyesi test edilebilir.

OCak vadeli Batı Teksas petrolü(WTI), Nymex piyasasında, 2 sent yükselerek, Singapur saati ile 10:34'te varil başına 47.98 dolara geldi. Fiyatlar Çaarşamba günü 7 sent düşerek 47.96 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 64 altındaydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 4 sent düşerek varil başına 48.91 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 17 sent düşerek varil başına 48.95 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 96 sent primli işlem gördü.