Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, dolardaki gerileme ve İtalya'da yaklaşan referanduma ilişkin endişelerin güvenli liman alımlarını güçlendirmesi sonrası, son iki ayın en güçlü kazancını korudu.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.9 ile 21 Eylül'den bu yana en hızlı artışını göstererek ons başına 1,194 dolara çıktıktan sonra, Singapur saati ile 10:13'te 1,193.61 dolara geldi. Fiyatlar bu ay yüzde 6.5 düşerek Kasım 2015'ten bu yana en kötü aylık performansına yöneldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizinin düşmesi ile birlikte, düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve geçen hafta gördüğü 10 yılın en yüksek seviyesinden başlattığı gerilemeyi genişletti. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, 4 Aralık'ta kritik bir referandum ile karşı karşıya. Anayasa reformunun oylanacağı bu referandumdan hayır oyu çıkabilir ve bunun sonucu Renzi istifa edebilir.

Singapur'da Phillip Futures Pte analisti Zhou Shiwei, "Dikkatlerin çevrildiği kilit olay Pazar günkü İtalya anayasa referandumu," dedi ve "Eğer bu referandumdan hayır çıkarsa, altının tekrar 1,215 dolara yükselmesi beklenebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.1 düşerek 270.30 yuana (ons başına 1,220 dolar) indi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Haziran vadeli altın kontratları fazla değişmeyerek gram başına 273.65 yuanda kalırken, gümüş yüzde 0.4 gerileyerek kilogram başına 4,196 yuana düştü.

Spot gümüş yüzde 0.3 yükselirken, palladyum fazla değişmedi ve platin yüzde 0.1 yükseldi.