Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

ABD hazine tahvilleri, 2009 yılından bu yana görülen en kötü ayını tamamlamaya hazırlanıyor. ABD başkanlık seçimlerini sürpriz bir şekilde kazanan Donald Trump'ın mali teşvikleri artıracağı yönündeki yatırımcı beklentileri, tahvillerin sert düşmesinde etkili oldu.

Bloomberg Barclays Endeksi'ne göre bu ay yüzde 2.4 gerileyen ABD hazine tahvilleri, OPEC'in petrol arzının azaltılmasına ilişkin anlaşmaya varılacağına yönelik artan beklentilerin etkisiyle, Salı günü kayıplarını genişletti. Petrol fiyatları, söz konusu anlaşmaya yönelik yatırımcı beklentileriyle birlikte Çarşamba güçlü yükseldi.

ABD 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, yatırımcıların hisse senetleri gibi Trump'ın başarısından fayda sağlayabilecek diğer varlıklara yönelmesiyle, 2013 yılındaki “taper tantrum”dan bu yana görülen en güçlü ardı ardına yükselişi gerçekleştirdi.

New York'ta Deutsche Bank AG ekonomisti Torsten Slok, “10 yıllıkların hareketinin ardındaki en fazla dile getirilen hikaye, Trump'ın harcamalarının ekonomiyi ve enflasyonu destekleyeceği. Fakat bu durum gerçekten kamu harcamalarıyla ilgiliyse, Fed beklentilerini görmüş olmanız gerekir – ve bu durumda iki yıllıkların faizi de daha fazla yükselir” dedi.