Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, OPEC'in sekiz yıl sonra ilk kez arz kısıntısına gitme konusunda anlaşmaya varmasının ardından, şimdi dikkatlerin anlaşmanın nasıl uygulanacağına ve grup dışındaki üretici ülkelerin fiyat hareketlerine nasıl tepki vereceğine çevrilmesi ile birlikte, Şubat ayından bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.4 geriledi ve haftalık kazancı yüzde 10.4'e indirdi. OPEC'in üç en büyük üreticisi Suudi Arabistan, Irak ve İran, aralarındaki anlaşmazlığı gidererek grubun üretimi günlük 1.2 milyon varil azaltmasının yolunu açarken, Rusya 300,000 varillik üretim kısıntısı tahhüdünde bulundu. OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo, Perşembe günü Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, anlaşmanın küresel stoklardaki azalmayı hızlandıracağını kaydetti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), bundan önceki kollektif kota belirlemesinde, üye ülkeler, 2015 yılının sonunda bu kotanın ortadan kalkmasından önce, 24 ayın 20'sinde kotayı aşmışlardı. Bu haftaki anlaşma sonucu Goldman Sachs Group Inc. ve Morgan Stanley petrolün varil başına 60 dolar seviyesine çıkacağı tahmininde bulunurken, analistler, aynı zamanda, fiyatlardaki yükselişin OPEC dışındaki ülkelerin üretimlerini artırmasına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Seul'de Yuanta Securities Korea Co. küresel piyasa stratejisti Min Byungkyu, "Eğer bir şey bile yanlış giderse, örneğin OPEC anlaşmaya varılan kotayı aşarsa ya da kaya petrolü üreticileri üretimi artırmaya başlarsa, piyasada sıkıntı olacak," dedi ve "Arz tarafında önemli bir değişiklik beklemiyoruz, zira varil başına 50 doların üzerine çıkan petrol, kaya petrolü üreticilerinin üretimi artıracağını işaret eder" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 sent düşerek, Seul saati ile 11:54'te varil başına 50.87 dolara indi. Fiyatlar Perşembe günü 1.62 dolar ya da yüzde 3.3 artışla 51.06 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalama civarındaydı. Fiyatlar 26 Şubat haftasından bu yana en büyük haftalık kazanca yöneldi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 40 sent düşerek varil başına 53.54 dolara indi. Kontrat Perşembe günü 2.10 dolar ya da yüzde 4.1 yükselerek 53.94 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.78 dolar primli işlem gördü.