Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

Altın fiyatları, Fed'in beklenenden daha hızlı bir faiz artışı sürecine gireceğini işaret etmesinin ardından 10 ayın en düşük seviyesine indi ve yatırımcılar altın destekli exchange traded fonlarından (ETF) son üç yılın en hızlı çıkışını gerçekleştirdi.

Metal Londra'da yüzde 1.1 kadar değer kaybetti. Traderlar Fed'in dünkü toplantısında borçlanma maliyetini artıracağı konusunda görüş birliği içindeydi, ancak politika yapıcılar, şimdi 2017 yılında üç faiz artışı beklediklerini işaret ettiler. daha önceki projeksiyonlara göre gelecek yıl iki faiz artışı bekleniyordu.

Altın, ABD faizinin görünümü ve güçlü dolardan olumsuz etkilenirken, yeni başkan Donald Trump'ın ekonomiyi desteklemek için harcamaları artıracağına ilişkin beklentiler ABD hisse senetlerinin rekor seviyelere yükselmesine neden oldu. Bu gelişmeler sonucu altın destekli ETF'lerden çıkışlar  hızlandı. Bu fonlardaki varlıklar Çarşamba günü 2013'ten bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Londra'da Marx Spectron Group Ltd. değerli metaller işlem müdürü David Govett, "Piyasa, yıl sonuna yaklaşmamızla birlikte, öngörülebilir bir gelecekte baskı altında kalacak," dedi ve "ETF satışları artmaya devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 1 düşerek Londra saati ile 10:42'de ons başına 1,131.34 doalra indi. Altın fiyatları 3 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini gördü ve bu yılki kazancını yüzde 6.6'ya daralttı. Yüksek borçlanma maliyetleri, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 21.8 ton düşerek 1,808.8 tona indi. Varlıklar böylelikle düşüşünü 24'üncü güne taşıyarak Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüş Temmuz 2013'ten bu yana en hızlı gerilemeyi işaret ediyor.

Altın madenciliği şirketlerinin hisse senetleri de sert satışlarla karşılaştı. Güney Afrika'nın Johannesburg piyasasında, FTSE/JSE Afrika Altın Madencilik Endeksi Ocak ayında bu yana en düşük seviyesine indi. Düşüşe AngloGold Ashanti Ltd. ve Harmony Gold Mining Co. öncülük etti.

Gümüş yüzde 2.7 düşerek ons başına 16.3839 dolara kadar geriledi. Platin yüzde 0.9 düşerken, palladyum fazla değişmedi

(16:25'te güncellendi)