Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Brent petrolü, Suudi Arabistan'ın OPEC ve diğer ürticilerin üretim kısıntıların sonucu piyasanın Haziran ayına kadar dengeye kavuşacağını kaydetmesinin ardından kazancını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.7 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Abu Dhabi'de yaptığı açıklamada, üretim kısıntıları konusunda anlaşmaya varılan seviye ve artmakta olan küresel talep görünümünün 2017 yılının ilk yarısında piyasayı dengeye getirmeye yeterli olması gerektiğini ve muhtemelen altı aylık bu üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasına gerek kalmayacağını söyledi.

Brent petrolü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer ülkelerin geçen yıl üretimi günlük 1.8 milyon varil kısma yönünde anlaşmaya varmasından bu yana değer kazandı, ancak ralli, artan fiyatların üretim artışlarını getireceği endişesi ile ivmesini kaybetti. Orta Doğulu üreticiler taahhütettikleri üretm kısıntılarına uymakta olduklarını işaret ederken, ABD son dönemde bu yıl için petrol retim tahminini artırdı.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Piyasa OPEC kısıntılarındaki ilerlemeyi izlemeye devam ediyor," dedi ve "Diğer kilit konu, fiyatların 50'li dolarlarda seyretmesi ile birlikte ne miktarda ABD petrolünün piyasaya geri döneceği. Bu durum, her iki faktör de aaçıklığakavuşana dek petrol fiyatlarını kontrol altında tutacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 11 sent düşerek, Hong Kong saati ile 09:22'de varil başına 55.75 dolara indi. Fiyatlar Pazartesi günü 41 sent ya da yüzde 0.7 düşerek 55.86 dolardan kapandıı. Küresel gösterge Brent petrolü, Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 2.4 dolar primli işlem gördü.

Şubat vadeli WTI, Nymex piyasasında, Cuma günkü kapanış seviyesi olan varil başına 52.50 dolardan 13 sent yükseldi. Pazartesi günü ABD piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı, bu yüzden dünkü işlemler Salı günü kayıt altına alınacak.