Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, Donald Trump'ın devir teslim töreninde yaptığı konuşmada maliye politikalarına ilişkin fazla detay vermemesi ve dış politikda "Önce Amerika" vurgusunun ağır basacağını kaydetmesinin korumacılık endişelerini artırması ile birlikte, Cuma günkü kayıplarını sürdürdü.

Dolar yen karşısında, Asya'da bulunan bir Döviz traderına göre, makro fonların Trump'ın büyüme odaklı duruşundan kar etme beklentileri ile yapılan işlemlerinden çıkmalarının ardından, Tokyo'da satıcıların kısa pozisyona ve kaldıraçlı hesaplara girmesi ile birlikte yüzde 0.8 kadar düştü. ABD Hazine tahvillerinin faizleri, yatırımcıların güvenli liman aramaları sonucu düştü. 10'lar Grubu ülkelerinin paralarının tümü dolar karşısında güç kazandı.

Sydney'de National Australia Bank Ltd. döviz stratejisti Rodrigo Catril, "Bu hafta temkinli bir ton hakim olacak, zira piyasa Trump ve ekibinin politika duyurularına karşı çok hassas olacak," dedi ve "Trump'ın Amerika'ya refah getirip getirmeyeceğini bekleyip göreceğiz. Küresel açıdan, Trump'ın politikaları Amerika'nın pastadan daha büyük bir dilim alması ile sonuçlanabilir, ancak küresel ticaret azalırsa, pasta muhtemelen büyümeyecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar/yen, 113.66-114.49 aralığıda seyrettikten sonra yüzde 0.8 düşerek 113.74 seviyesine indi.

Dolar/yen'deki volatilite, paritenin 12 Ocak zirvesi olan 115.51'deki direnci sürekli bir şekilde kıramaması ve ardıondan yeniden 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına inmesi ile birlikte muhtemelen devam edecek. Destekler, 18 Ocak'taki en düşük seviye olan 112.57 ve 24 Haziran-15 Aralık ralisinin % 38.2 Fibonacci düzeltme seviyesi olan 111.16.

Tokyo'da Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ küresel piyasa araştırma müdürü Minori Uchida, Trump'ın devir teslim töreninde yaptığı konuşmadaki güçlü korumacılık tonunun kaçınılmaz bir şekilde dolar üzerinde baskı oluşturduğunu, agresif maliye politikasınının ABD Hazine tahvil faizlerini yükselteceği riskinin sürdüğünü, dolar/yen'in ABD faizleri ile yüksek korelasyonunun devam ettiğini ve bu noktada bu paritede satış için bir sebebin bulunmadığını kaydetti.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 4 baz puan düşerek yüzde 2.43'e indi.

Nikkei'nin Cuma günü Davos'ta medya brifingine dayanarak verdiği habere göre, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, doların, ABD ekonomisinin muhtemelen büyüyecek olmasından dolayı güçlenebileceğini söyledi.

Euro/Dolar yüzde 0.3 yükselerek 1.0738'e çıktı ve yükselişini üçüncü güne taşıdı.