Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Japonya Maliye Bakanlığı'nın eski Dövizden sorumlu yetkililerinden Eisuke Sakakibara, ABD'nin yeni başkanının söz verdiği ekonomik büyümeyi sağlayamaması sonrası Trumponomi'ye ilişkin beklentilerin zayıflaması ile birlikte, yenin dolar karşısında 100 seviyesinin ötesine değerlenebileceğini söyledi.

1990'larda kuru etkileyebilme gücünden dolayı "Bay Yen" olarak adlandırılan Sakakibara, doların zirveye yakın olduğunu ve Donald trump'ın yönetime geçmesinden bu yana zaten 110 seviyesini hedeflemeye başladığını söyledi.

Tokyo Aoyama Gakuin Üniversitesi'nde profesör olan 75 yaşındaki Sakakibara, "Dolar 105-110 yen aralığıan girecek ve yıl sonu civarında, 100 yen seviyesinin kırılması mümkün," dedi ve "ABD ekonomizinin yüzde 4 büyümesi imkansız. Her halükarda yüzde 2 ya da yüzde 2.5 civarında kalacak ve bu durum Trump ateşinin sönmesine neden oalcak" şeklinde konuştu.

Dolar yen karşısında Aralık ayında 118.66 ile 10 ayın zirvesine ulaştıktan sonra yüzde 5 kadar geri çekildi. Trump henüz seçim kampanyası sırasındaki vaatleri olan "yoğun" vergi indirimleri ve altyapı harcamaları konusunda detay vermedi, ancakkorumacı ticaret politikalarına ilişkin vaadini uygulamaya başladı. Trump, devir teslim töreninde yaptığı "Önce Amerika" konuşmasının ardından ülkesini Trans-Pasifik Ortaklığı adı verilen serbest ticaret anlaşmasından çekti.

Dolar Tokyo saati ile 10:05'te 113.68 yen seviyesinde işlem görüyordu. ABD para birimi geçen yıl birkaç kez 100 seviyesini kırdı ve haziran ayındaki Brexit referandumunun hemen ardından 99.02 seviyesine kadar indi. Dolar en son 100 seviyesinin sürekli altında Kasım 2013'te seyretti.