Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı stok verisindeki artışın OPEC ve diğer üreticilerin üretim kısıntılarını dengelemesi ile birlikte varil başına 53 doların altında tutundu.

Vadeli petrol kontratları, Ocak ayında yüzde 1.7 düştükten ve Ekim'den bu yana ilk aylık bazda düşüşünü gerçekleştirditen sonra varil başına 53 doların altında tutundu. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre, ham petrol stokları geçen hafta 5.83 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi petrol stok verisinin de yükseliş göstermesi bekleniyor. OPEC'in ikinci en büyük petrol üreticisi Irak, devlete ait petrol pazarlama şirketine göre, üretimi OCak ayında günlük 180,000 varil düşürdü.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) 30 Kasım'da arz kısıntısına gitme konusunda anlaşmaya varması ve iki hafta sonra aralarında Rusya'nın da bulunduğu diğer 11 üretici ülkenin de bu anlaşmaya katılması ile birlikte, 2016 yılının son iki ayında yaklaşık yüzde 15 değer kazandı. Orta Doğulu üreticiler taahhüt ettikleri üretim kısıntılarını uygulamaya koyarken, ABD'li üreticiler, fiyatlardaki yükselişle birlikte, aktif petrol sondaj kuyusu sayısında Kasım 2015'ten bu yana en hızlı artışı gerçekleştirdi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Piyasanın ihtiyaç duyduğu şey zaman," dedi ve "Eğer OPECîn üretim kısıntıları sürerse ve diğerleri üretimi artırmazsa, küresel ham petrol stoklarının azaldığını göreceğiz. Petrol yukarı yönde hareket edebilir ve varil başına 55 doalra doğru yükselebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 6 sent düşerek, Hong Kong saati ile 09:31'de varil başına 52.75 dolara geriledi. Kontrat Salı günü 18 sent ya da yüzde 0.3 yükselerek 52.81 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük hareketli ortalamanın yüzde 66 altında.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 8 sent ya da yüzde 0.1 düşüşle varil başına 55.50 dolara indi. Mart kontratı Salı günü 47 sent yükselerek 55.70 dolardan vadesini doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü Nisan vadeli WTI'a kıyasla 2.12 dolarprimliişlem gördü.