Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısında Ekim2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının, OPEC ve diğer üreticilerin piyasayı dengeye getirmek için uygulamaya koydukları üretim kısıntılasını dengelemesi ile birlikte varil başına 54 dolar civarında tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta geçen hafta yüzde 2.1 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Baker Hughes Inc.'nin Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif sondaj kuyusu sayısı 17 artarak 583'e çıktı. Böylelikle son sekiz ayda 250 kuyu aktif hale geldi. Irak'ın güneyinden petrol ihracatı, ülkenin PEC ve diğer üreticilerle varılan anlaşmaya uyması ile birlikte, Ocak ayında rekor seviyeden geriledi.

Petrol, aralarında Rusya'nın da bulunduğu 11 üretici ülkenin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) arz fazlasını azaltmak için vardığı üretim kısıntısı anlaşmasına katılması ile birlikte varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. Orta Doğulu üreticileri üretim kısıntısına ilişkin taahhütlerine uyarken ve Rusya'nın önümüzdeki dönemde üretimi azaltacağını kaydederken, OPEC 13 Şubat'ta Ocak üretim rakamlarını da içeren aylık üretim verisiniaçıklayacak.

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Piyasada dikkatler, anlaşma sonrası ilk resmi OPEC üretim rakamlarına çevrildi ve gözler ayrıca ABD'den gelecek tepkide," dedi ve "Bu istikrarlı yüksek petrol fiyatları ABD'de üretimi artırıyor. Üretime hücum yok ancak bu artış fiyatların ralli yapmasını önlüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 7 sent yükselerek Hong Kong saati ile 09:40'ta varil başına 53.90 dolra çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 68 altındaydı. Kontrat Cuma günü 29 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek 53.83 dolardan kapandı.

Nisan vadeli Brent petrolü, LOndra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 10 sent yükselerek varil başına 56.91 dolara çıktı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 2.3 tırmandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 2.35 dolar primliişlem gördü.