Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

Altın, ABD Başkanı Donald Trump'ın etrafını saran kargaşadan destek buluyor.

Metal, ABD Başkanı'nın FBI Direktörü James Comey'den eski Ulusal Güvenlik Danışmanı David Flynn'a yönelik soruşturmayı durdurmasını istediği haberi üzerine yükselişini beşinci güne taşıdı ve son bir ayın en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Dolar, 1970'lerde görevden alınmanın eşğine gelen eski başkanlaran Richard Nixon'ın istifasına yol açan olaylara benzetilen bu son gelişmelerle değer kaybederken, Avrupa hisseleri aşağı yönde hareket etti.

Londra'da Think Markets U.K. Ltd. baş piyasa analisti Naeem Aslam, "Başkan belki de görev döneminin en zor zamanını yaşıyor," dedi ve "Yatırımcılar, meclis soruşturması olasılığının realiteye dönüşüp dönüşmeyeceğini sorguluyorlar, zira açık bir şekilde bu durum güveni yoğun bir şekilde zedeleyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.9 yükselişle ons başına 1,248.92 dolara kadar çıkarak iki haftanın en yüksek seviyesini görmesinin ardından, Londra saati ile 11:33'te 1,246.64 dolar geldi. Metal böylelikle bu yılki kazancını yüzde 8.6'ya yükseltti.

Altın, Trump'ın bir hafta önce FBI Direktörü James Comey'i görevden alması ve ardından Rusya ile çok gizli istihbarat bilgilerini paylaştığına ilişkin haberin çıkmasının ardından yükseldi. Comey'in görevden alınışına ilişkin gelişmeler, Trump'ın adaleti engelleme ile suçlanmasına yol açabilir. Bu sorunlar, ABD yönetiminin dikkatini büyümeyi desteklemeye yönelik politikalardan uzaklaştırabileceği beklentilerini güçlendirdi ve Watergate skandalından dolayı görevden alınmanın eşiğine gelen Nixon'ın durumu ile benzerlikler kurulmasına yol açtı.

Kopenhag'da Saxo Bank A/S emtia strateji müdürü Ole Hansen, "Bu siyasi bir it dalaşı," dedi ve "Bu, Trump'ın başkan olarak davranabilme ve vaat ettiklerini yapabilme gücünün oldukça daraldığı anlamına geliyor ve doalrda zayıflama riskini getiriyor" dedi.

Halen, Hansen, "Mevcut durumun Watergate skandalına benzer bir şekilde sonuçlanabileceğini söylemek için çok erken. Tüm bunların hepsinin görevden alma ile sonuçlanmasını beklemiyorum. Ancak Beyaz Saray'ın taahhütlerini yerine getirebilme gücünü azaltıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Geçen haftadan önce, altın, güçlü dolar ve ABD'de faizin artırılacağına ilişkin beklentilerin güçlenmesinden dolayı, Nisan ayının ortasından bu beri düştü. Yüksek borçlanma maliyetleri, yatırımcısına faiz ödemesi olmayan altının cazibesini azaltıyor.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "altındaki yükseliş büyük ölçüde dolardaki hareketten ve metal Trump'tan dolayı doların düşmesinden destek buluyor," dedi ve "uzun vadede fiyatların aşağı yönde hareket etmesi konusunda daha fazla risk olduğunu ve belirsizliklerin azalması ile birlikte dikkatlerin tekrar faiz artırımı beklentilerine çevrileceğini ve metalin 1,100 dolar seviyesine inebileceğini sözlerine ekledi.

Gümüş Londra'da yüzde 0.4 yükselerek ons başına 16.9215 dolara çıktı. Fiyatlar yükselişini altıncı güne taşıyarak Mart ayından bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi ve iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Palladyum yüzde 1.3 düşerek kayıplarını üçüncü güne taşıdı.

Platin, önceki beş günde yükselerek Şubat ayından bu yana en uzun çıkış serisini gerçekleştirmesinin ardından fazla değişmedi.

(17:15'te güncellendi)