Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in üretim kısıntılarının etkisini zayıflatan ABD'de ham petrol üretiminin nihayet azalmakta olduğuna ilişkin işaretlerin gelmesine karşın, ABD Başkanı DOnald Trump'ı çevreleyen siyasi kargaşadan olumsuz etkileniyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, yatırımcılar tüm finans piyasalarında riskli varlıklardan çıkması ve Trump'ın bir dizi olumsuz haberle birlikte başkanlık döneminin en ağır krizi ile karşı karşıya kalması ile birlikte yüzde 0.6 kadar değer kaybetti. Bu gelişmeler, ABD'de resmi verilerin stokların geçen hafta da düşerek inişini altıncı haftaya da taşıdığını ve petrol üretiminin son 13 haftada ilk kez düşerek 2012'den bu yana en uzun düşüş dönemini sonlandırdığını göstermesi ile ortaya çıkan iyimserliği ortadan kaldırdı.

Yatırımcılar, küresel ekonominin sağlığına ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda, siyasi belirsizlikten dolayı da tedirgin. Petrol piyasasında, Rusya ve Suudi Arabistan bu hafta yaptıkları açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer bazı önemli üretcilerin stokları azaltmak amacıyla üretim kısıntısını gelecek yıl Mart ayının sonuna dek uzatmalarını desteklediklerini kaydettiler. Fiyatlar, Şubat ayında 19 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, ABD'deki üretim artışının OPEC'in kısıntılarının etkilerini ortadan kaldıracağı endişesi ile geriledi.

Seul'de Yuanta Securities Korea Co. küresel piyasa startejisti Min Byungkyu, "Trump kargaşası etkisini petrol piyasasında gösterebilir," dedi ve"Üretim kısıntılarının uzatılması petroldeki kazançları korur, ancak ABD'de görmekte olduğumuz siyasi riskler yatırımları olumsuz etkileyebilir ve bu durum elbette petroldeki ralli için iyi bir şey değil" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 29 sent düşerek varil başına 48.78 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 13:58'de 48.96 dolar seviyesine geldi. Fiyatlar Çarşamba günü 41 sent yükselerek 49.07 dolar ile 28 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesinde kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 16 üzerindeydi.

Temuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 14 sent düşerek varil başına 52.07 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 56 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek 52.21 doalrdan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 2.78 dolar primli işlem gördü.