Advertisement

(22:20'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, Cuma günü, düştü. Euro, yatırımcıların ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomik ajandasını sekteye uğratabilecek nitelikteki soruşturmayı değerlendirmesiyle, dolar karşısında, 2015 yılının Ocak ayından bu yana, en yüksek seviyesine geldi. Avrupa hisseleri, ortak para birimindeki aşırı güçlenmenin, otomotiv sektörü ve diğer ihracatçılara baskı yapmasıyla, düştü. Petrol, OPEC arzının bu ay arttığını gösteren verinin yayımlanmasından sonra, düştü. 

Tüm büyük ABD endeksleri düştü. Enerji hisseleri, S&P 500 Endeksi'nde kayıplara öncülük etti. Sanayi hisseleri de, General Electric Co.'nun yüzde 3 değer kaybetmesiyle, kazanlar ve kayıplar arasında gidip geldi. Bloomberg Spot Endeksi, 14 ayın en düşük seviyesine geldi. 

Siyaset, Perşembe günü, Başkan Donald Trump hakkındaki Rusya soruşturmasını yürüten FBI eski başkanlarından Robert Muller'in soruşturmayı Trump'ın finansal işleri konusunda genişletmesiyle, ABD'de bu aralar ön planda. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Cuma günü, istifa etti. Spicer'ın görevinden ayrılma kararı almasında Başkan Trump'ın, finansör Anthony Scaramucci'yi Beyaz Saray İletişim Direktörlüğüne atamasının etkili olduğu iddia edildi.

Euro, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, bankanın varlık alımlarını en az Aralık ayına kadar sürdüreceğini, alımların enflasyonda sürdürülebilir bir toparlanma olana kadar devam edeceğini bildirmesiyle, tırmandı. Draghi, hala önemli miktarda genişlemeye ihtiyaç duyulduğuğunu belirtirkeni, karar konusunda sonbaharı işaret etti. Avrupa Merkez Bankası'nın tutumunun biraz daha şahinleşmesi, eurodaki yükselişte etkili oldu. Yatırımcılar, tahvil alımlarının kademeli olarak azaltılmasına yeni yılda başlanmasını beklerken, 2018 yılının Eylül ayından önce faizlerin 10 baz puan artması yönünde fiyatlamada bulunuyor.

Swissquote Bank SA piyasa stratejisti Yann Quelenn, "Draghi, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal teşvikleri artırabileceğini ve uzatabileceğini dile getirerek euroyu aşağı çekmeye çalıştı. Ancak, Döviz piyasaları, Draghi'nin bu sözlerine kanmadı ve biz de kanmadık. Mevcut tahviller oldukça az ve tahvil alımlarının kademeli olarak azaltılmaya başlanacağı çok ortada" açıklamasında bulundu.

Para birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.3 düşerek, 2016 yılının Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine geldi. 

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.8 güçlendi ve 111.05 seviyesinden işlem gördü. 

*Euro, yüzde 0.4 tırmanarak 1.1676 dolara çıktı. Euro bölgesi ortak para birimi, hafta boyunca yüzde 1.7 kazanç sağladı ve iki hafta üst üste yükseldi. 

Tahviller

*ABD'de 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, üç baz puan düştü ve yüzde 2.23 seviyesine geldi.  

*Almanya'da ve Fransa'da gösterge faizler, ikişer baz puan düştü.

Hisse senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:54'de yüzde 0.1 düştü. 

*Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 0.1, Dow Jones Sanayi Endeksi, yüzde 0.2 ve Russell 2000 Endeksi, yüzde 0.5 düştü.

*Stoxx Europe 600 Endeksi, otomotiv, inşaat ve bankacılık hisselerindeki kayıplarla, yüzde 1 düştü.  

Emtia

*Batı Teksas Petrolü(WTI), yüzde 3'lük düşüşle varil başına 45.58 dolara indi. 

*Bakır, yüzde 0.8 yükseldi ve ton başına 6,004 dolara ulaştı ve endüstriyel metallerdeki kazançların başını çekti.

*Altın, 2 Haziran'dan beri ilk arka arkaya haftalık kazançlarına yöneldi. Spot altın, yüzde 0.9 yükseldi ve ons başına 1,255.07 dolara çıktı.

(22:20'de güncellendi)