Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD’de Florida eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Ron DeSantis, dün itibarıyla Kasım 2024 başkanlık yarışından çekilme kararı aldı.

Böylece Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olmak için geriye yarışacak sadece iki isim kaldı: Eski ABD Başkanı Donald Trump ile ABD’nin eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve eski South Carolina Valisi Nikki Haley. New Hampshire ön seçimlerinden iki gün önce aday adaylığından çekilme kararı aldığını duyuran DeSantis, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı kim olursa onu destekleyeceğini ancak Trump’ın, Haley ve mevcut Demokrat Başkan Joe Biden’dan daha iyi bir seçim olacağı görüşünde olduğunu söyledi.

CNN ve New Hampshire Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir anket, DeSantis’in eyaletteki Cumhuriyetçi oyların sadece yüzde 6’sına sahip olduğunu, Trump’ın ise oyların yüzde 50’sini, Haley’nin de oyların yüzde 39’unu aldığını gösterdi.

Bloomberg News tarafından görülen bir davetiyeye göre Wall Street milyarderleri Stanley Druckenmiller, Henry Kravis, Ken Langone ve Cliff Asness 30 Ocak’ta New York’ta Nikki Haley’nin başkanlık kampanyası için bir bağış toplama etkinliğine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Trump yeniden seçilirse piyasaları neler bekliyor?

Öte yandan Wall Street, Trump’ın Beyaz Saray’a olası dönüşünün etkilerini hesaplamaya başladı bile. İlk değerlendirmeler, eski başkanın yeniden seçilmesi halinde devreye alacağı tarife ve vergi planlarının tahvil getirileri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceği, doları güçlendirebileceği ve ticaret ortaklarının para birimleri üzerinde baskı yaratabileceği yönünde.

Citigroup Global Markets G10 FX Strateji Direktörü Daniel Tobon piyasaların bu kez daha hazırlıklı olacağını ve 2016 benzeri bir dalgalanma beklemediğini belirtti.

Deutsche Bank stratejisti Alan Ruskin, “Trump etkisi”nin euro, yuan ve Meksika pezosu gibi önemli para birimleri için negatif; dolar için pozitif olduğunu ifade etti. Ruskin, “Yatırımcılar Trump’ın ticaret ve jeopolitik üzerindeki etkisinin farklı nedenlerden dolayı, en azından başlangıçta dolar açısından olumlu olduğunun farkındalar” dedi.

Deutsche Bank stratejistleri, Fed faiz oranlarını beklendiği kadar keskin bir şekilde düşürse bile seçimlerin doları bu yıl muhtemelen 2023’teki aralıklarda tutacağını belirttiler ve “Seçim riskleri arttıkça yıl boyunca dolara yönelik güvenli liman talebinin devam etmesi muhtemel” değerlendirmesinde bulundular.

Goldman Sachs’tan Dominic Wilson ve Vickie Chang de müşterilerine yazdıkları bir notta hem Beyaz Saray’ın hem de Kongre’nin kontrolünü Demokratların değil Cumhuriyetçilerin kazanmasının daha olası göründüğünü ifade ettiler. Böyle bir gelişmenin, Fed’i ekonomideki potansiyel aşırı ısınmaya karşı tetikte tutarak, özellikle uzun vadeli tahvillerde getirilerin yükselmesiyle sonuçlanabileceğini öngördüler.