Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Amerikan elektrikli araç üreticisi Rivian Automotive, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde teslimatların azaldığını ve piyasa beklentilerinin altında kaldığını açıkladı. Şirket, 31 Aralık itibarı ile toplam 13 bin 972 araç teslim ederek bir önceki çeyreğe kıyasla araç teslimatlarında yüzde 10'luk bir azalış yaşadı.

Elektrikli otomobil pazarındaki yüksek rekabet, faiz oranlarının aylık ödemeleri artırması, elektrikli araçlara olan talebi azaltan önemli etkenler oldu. Dolayısıyla tüketiciler için elektrikli araçlar, daha az ekonomik hale geldi. Rivian'ın 73 bin dolar başlangıç fiyatına sahip R1T kamyoneti de Kasım ayı sonunda pazara girerken Tesla'nın Cybertruck aracıyla sert rekabete girdi.

“Üretim hedefini aştı”

Elektrikli araç üreticisi, Illinois eyaletindeki üretim tesisinde, dördüncü çeyrekte toplam 17 bin 541 araç ürettiğini açıkladı. Şirket 2023 genelinde 57 bin 232 adet araç üretimiyle, yıllık 54 bin adet olan üretim hedefini aşmayı başardı.

Yüksek fiyatlı elektrikli araçlara olan talebin yavaşlaması otomobil üreticilerini rahatsız etti ve birçoğunu üretimi azaltmaya veya fiyatları düşürmeye zorladı. Rivian fiyatları düşürmekten kaçınmayı başardı. Teslimatlar 2024 ilk çeyrekte de düşmeye devam ederse otomobil üreticisi, satışları artırmak için fiyat indirimi uygulamak zorunda kalabilir. Ancak bu yol, henüz kârlı olmayan Rivian için sorun anlamına gelebilir. Rivian'ın R1T ve R1S araçları ortalama 80 bin dolardan fazla fiyata satılıyor ancak üretim maliyeti, getireceği gelirin hala çok üzerinde.

Rivian, üçüncü çeyrek kazançlarında, ürün portföyünü basitleştirerek ve malzeme ve işçilik maliyetlerini azaltarak ikinci çeyreğe kıyasla birim başına zararı 2 bin dolar kadar azalttığını açıklamıştı. Etiket fiyatının düşürülmesi yalnızca marjlar üzerinde daha fazla baskı oluşturacaktır. Şirket, diğer yanda dördüncü çeyrek kazançlarını 21 Şubat'ta piyasalar kapandıktan sonra açıklayacağını duyurdu.