Advertisement

Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Kenneth Rogoff, Davos Zirvesi'nde Bloomberg'e konuştu.

Rogoff ekonomide durgunluk olmazsa bu sene Fed'den piyasaların beklediği gibi 6 faiz indirimi beklentisinin 'boş bir hayal' olduğunu söyledi.

Rogoff, "Eğer yumuşak iniş olursa 6 indirim bir hayal olur. 2 veya 3 kez indirim olur. Eğer derin bir durgunluk olursa -ki bu mümkün- o zaman nasıl olur bilmiyorum ama çok fazla faiz indirimi olur 6 değil, belki 15 kez indirim olabilir" değerlendirmesini yaptı.

Rogoff birçok şeyin yanlış gittiği bir dönemde 2024'ün iyi olacağı görüşüne katılmadığını söyledi. Davos'ta konuşan IMF yetkilileri dünya ekonomisinin resesyona girmeyeceği görüşünü paylaşmıştı.

2024 beklentilerini paylaşan Rogoff "Davos'ta bu konuda biz uzlaşı olduğu görülüyor. Ancak ben ABD için 2024'ün 2023 yılında olduğu kadar iyi olmayacağını, çok kötü de olmayacağını düşünüyorum. Enflasyon düşecek ve yumuşak iniş olacaktır" diye konuştu.

Rogoff jeopolitik gelişmelerin ise "meslek yaşamı boyunca gördüğü en kötüsü' olduğunu, gelişmelerin, enflasyon, piyasalarda dalgalanma gibi beklentileri arttırdığını belirtti. "2. Soğuk Savaş dönemindeyiz" diyen Rogoff "Öncekinden daha sıcak bir Soğuk Savaş olabilir. 70'lerin nasıl olduğunu bir düşünün, istikrar bozucu bir durum. 2024 iyi bir yıl da olabilir ancak bu gerilimler endişe verici" ifadesini kullandı.

BlackRock Inc. Başkan Yardımcısı Hildebrand Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda Bloomberg'e değerlendirmelerde bulundu.

İsviçre Merkez Bankası'nın eski başkanı Hildebrand ABD enflasyonundaki yavaşlamanın finansal piyasalarda yanlış hissiyata sebep olduğunu belirtti.

Hildebrand konuya dair "Enflasyon hızlı biçimde düşmeye devam edecek, bu beklenti nedeniyle piyasaların ABD'de faiz indirimini aşırı fiyatladığını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Para piyasalarında Fed'den bu sene 6 kez 25'er baz puanlık faiz indirimi fiyatlanıyor, 7. faiz indirimi de yüzde 50'nin üzerinde fiyatlanıyor. İlk indirim Mayıs ayında bekleniyor.

Hildebrand yatırımcıların bu görüşün yanlış olduğunu kısa sürede fark edeceğini belirterek "Enflasyonun sorun olmaktan çıktığı ve kusursuz yumuşak iniş beklentisinin fiyatlandığı konusunda endişeliyim. Bir noktada enflasyonun merkez bankasının yüzde 2'lik hedefine inmesinin kolay olmadığı fark edilecek, bu nedenle özellikle ABD faizlerine yönelik iyimserlik muhtemelen 'aşırı'. Merkez Bankalarının, özellikle de ABD Merkez Bankası'nın fiyatlandığı gibi faiz indirimi için yeterli alanı olmayacak" yorumunu yaptı.