Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin 2023 yılında Rusya'dan 107 milyon ton ham petrol satın aldı. Bu da günde yaklaşık 2,15 milyon varil anlamına geliyor. Toplam rakam bir önceki yıl ile kıyaslandığında dörtte bir oranında artışa işaret ediyor. Çin, Suudi Arabistan'dan ise 86 milyon ton petrol ithal etti. Rusya 2018'den bu yana ilk kez Çin'in 1 numaralı tedarikçisi oldu.

Çinli rafineriler, varil başına 60 dolarlık fiyat sınırının üzerinde satılmasına rağmen, düşük fiyatlı Rus ham petrolünü hevesle satın alıyor. Rusya’dan ESPO kargoları, nispeten kısa nakliye rotası nedeniyle Çin'de popüler olmaya devam ediyor. Yüksek resmi satış fiyatları, işleyicilerin daha az Suudi kargosu almasına neden olurken, İranlı ihracatçılarla yaşanan son anlaşmazlık Rus ham petrolüne olan talebi daha da artırıyor.

Bloomberg'in gümrük verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, Çin'in geçen yıl Rusya'dan yaptığı petrol ithalatı 60,6 milyar dolar değerindeydi ve bu da varil başına yaklaşık 77 dolarlık bir ortalama fiyata denk geliyor.