Advertisement
YATIRIM FONLARI ABONE OL

Dolar/TL ’de yönetilebilir bir devalüasyon olduğunu kaydeden Rota Portföy Yatırım Danışmanlığı ve Dağıtım Kanalı Bölüm Direktörü Kerem Aksoy, “Aylık yüzde 2,5 civarında bir değer kaybı söz konusu. Buna karşın bir para piyasası fonu aldığınızda aylık yüzde 3,75 dolaylarında bir TL bazlı getiri elde etmek mümkün. Dolayısıyla seçimlere kadar olan sürecin böyle devam edeceğini, TL varlıkların Döviz varlıklara oranla getirilerinin daha iyi olacağı bir döngüde olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.

Aksoy’a göre yılın ikinci yarısından sonra eğer makro göstergeler iyileşecek ve yabancı ilgisi olacaksa döviz bolluğundan bahsediyor olmak gerekli. “Bu da bizi endeks özelinde dolar bazlı bakmaya itiyor” diyen Aksoy şöyle devam etti: “Dolar bazlı bakıldığında BIST 100 seçim öncesi 2,85 – 3,10 bandında hareket edebilir. TL bazında ise 9.900 - 10 bin bandı seçim öncesi görülebilecek hedef olabilir.”

“Kıymetli madenler yeniden ön plana çıkabilir”

2024’ün ilk çeyreğinin riskli varlıklar açısından iyi geçtiğini de kaydeden Aksoy, altın için yıl genelinde pozitif olduklarını ifade etti. “Altının bir miktar daha ön plana çıkmasını bekliyoruz” diyen Aksoy, “Küresel piyasalarda yılın ikinci yarısından sonra olabilecek bir faiz indirim döngüsünde kıymetli metaller yeniden ön plana çıkabilir” dedi.

“Seçim sonrası politika değişimi beklemiyoruz”

Gerek enflasyon raporu, gerekse ekonomi yönetimin verdiği mesajlarda sıkılaşmanın korunacağını düşünen Aksoy ayrıca seçim sonrası ekonomi politikasında bir değişim beklemiyor.

Özellikle enflasyon raporunda TCMB’nin aylık enflasyon rakamlarını izleyeceğini söylemesi sonrası piyasanın aylık enflasyon rakamlarına odaklanacağını kaydeden Aksoy, “Aylık enflasyon bize, küresel piyasalara entegre olarak ne zaman faiz indirim döngüsüne gireceğimiz konusunda ipuçları verecek” dedi.

Seçim öncesi fon dağılımı nasıl olmalı?

“Seçim öncesi TL varlıkların yoğun olduğu bir portföy yapısına ihtiyaç var” diyen Aksoy, “Risk ve getiri beklentisinde orta ve üst segment grubundaki yatırımcılar için seçim öncesi para piyasası fonları ve hisse senedi yoğun fonların olduğu, yanına altın fonlarının ve bir miktar daha yurt dışı değişken hisse fonlarının konulabileceği bir portföy uygun olur” dedi.

“Seçim sonrası özellikle Haziran’a kadar olan sürede ise bir miktar daha temkinli modda olunması gerekebilir” diyen Aksoy, “Para piyasası fonlarının ağırlığını yükseltip hisse senedi fonlarını minimuma indirebiliriz ama sıfırlanmamalı. Bunun yanına altın fonları ve eurobond fonları koyulabilir” şeklinde konuştu.

“Yılın son çeyreğinde ise küresel piyasalardaki faiz indirim döngüsünün yurt içerisine yansıyacağını düşünürsek hisse senedi fon ağırlığı artırılıp para piyasası fon ağırlığı aşağı çekilebilir “ ifadelerini de kullanan Aksoy, “Bunun yanına altın ve yurt dışı hisselere yatırım yapan değişken fonlar koyulabilir” dedi.