Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HANDE BERKTAN

Suudi fintech şirketi Tamara, 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı.

Suudi Arabistan ve Körfez İşbirliği Konseyi Bölgesi’ndeki tüketicilere yönelik şimdi al sonra öde finansal teknoloji şirketi Tamara, 340 milyon dolarlık C serisi finansman turunu tamamlayarak, 1 milyar dolarlık değerlemeye ulaştı.

Finansman turu, bölgede finansal teknoloji şirketine yapılan en büyük yatırımlar arasında yer alıyor. Suudi varlık yöneticisi ve finans kurumu SNB Capital ve Suudi Kamu Yatırım Fonu'na ait olan Sanabil Investments, C Serisi tura liderlik etti. Yatırım, Suudi yatırım fonlarından gelen büyük mali destek ve düzenleyici kurumların yukarıdan aşağıya açık desteği ile bölgenin milyar dolarlık teknoloji şirketleri kurma kapasitesindeki olumlu değişimi yansıtıyor. Diğer destekçiler arasında Checkout.com gibi mevcut yatırımcılara katılan Shorooq Partners, Pinnacle Capital, Impulse yer alıyor.

Yatırım turu, tüketicilerin alışveriş, taksitli ödeme ve banka işlemleri yapmasına olanak tanıyan platformun, depo tesisini 400 milyon dolara çıkarmak için Goldman Sachs ve Shorooq Partners'tan borç finansmanı almasından on ay sonra geldi.

Tamara’nın, ana pazarı olan Suudi Arabistan, BAE ve Kuveyt'te, SHEIN, IKEA, Jarir, Noon, eXtra ve Farfetch gibi bölgesel ve küresel markalar gibi 30.000 ortak satıcıdan alışveriş yapan 10 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduğunu belirtiliyor.

Körfez Bölgesinde “Şimdi al, sonra öde” sistemi hızla yaygınlaşıyor

Bu rakamlar hem bu pazarlarda, hem de Kuveyt'te faaliyet gösteren, BAE doğumlu ancak Riyad merkezli bir 'şimdi al sonra öde' platformu Tabby'nin Ekim ayında 1,5 milyar dolar değerlemeye ulaşmasına benziyor. Rakip olmalarına rağmen her iki girişim Tamara ve Tabby'nin müşteri tabanının yüzde 80'inden fazlasını oluşturan Suudi Arabistan'da 'şimdi al, sonra öde' finansman türünün kullanımında artan büyümenin altı çiziliyor.

Tamara CEO’su ve kurucu ortağı Abdulmajeed Alsukhan, pandemi nedeniyle online alışveriş ve dijital ödemelerin tüketiciler tarafından benimsendiğini ifade ederek günümüz dünyasında kapsayıcı ve farklı ödeme seçeneklerine eskisinden daha fazla ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Alsukhan, Tamara’yı piyasaya sürmeden önce, üç yıl boyunca finans müdürü olarak görev yaptığı dijital market alışverişi platformu Nana’nın kurucu ortağıydı. Orada, küçük mahalle dükkanlarının geleneksel olarak müşterilerine kredi hizmetleri sunduğu bakkal işinde bir boşluk tespit etti; ve Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinde bu potansiyeli hissedip Tamara‘yı kurdu.