Advertisement

Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin 68. kuruluş yıl dönümü ve geleneksel ödül töreni dün Ankara'da gerçekleşti.

Türk tarımının en köklü ve ilk sivil toplum örgütlerinden birisi konumunda bulunan ve 10 binin üzerinde aktif üyeye sahip olan türkiye ziraatçiler derneği, 13 dalda 32 ödül verdi.

Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat, 'Tarım Analiz' programıyla Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin 'Televizyon Yayıncılığı Ödülü'ne layık görüldü.

Donat, ödülünü Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör'ün elinden aldı.

Tarım-Analiz programı, tarım sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini objektif bakış açısıyla ülke gündemine taşıyarak sektörün sesi olmaya devam ediyor.

Törende konuşan Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, Türkiye'de tarım ürünleri üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki farkın, olması gerekenin çok üzerinde seyrettiğine dikkat çekti.

Demirtaş, "Üretici kooperatiflerinin örgütlenmesini, bu kuruluşların ticaret ve ürünlerin işlenmesi alanındaki faaliyetlerini desteklememiz ve artırmamız lazım. Aksi takdirde üretici tarlasını terk ediyor ve ortaya çıkan üretim açığı ithalat yoluyla, o da yeterli olmazsa 'sıfır gümrüklü' ithalat yoluyla giderilmeye çalışılıyor. Etten buğdaya, soğandan kuru fasulyeye kadar sıfır gümrükle ithal edilen ürünler yiyoruz. Bunlara da kendi üreticimize vermekten çekindiğimiz paraları ödüyoruz" dedi.

Demirtaş, Türkiye'nin 100'e yakın tarım ürününde ihracatçıyken ithalatçı konumuna geldiğini söyledi.

Zeytinlikler konusuna da değinen Demirtaş, "Şimdilik zeytini kurtardık gibi görülüyor ama tarımsal gıda ürünlerinin ithalatından kurtulamadık. Baklagiller, kuru fasulye, yeşil mercimek, kırmızı mercimek ve nohutta ekim alanları yaklaşık yarı yarıya düştü. Bu ürünlerde gümrük duvarları belli oranlarda düşürüldü ya da sıfırlandı. Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin'de dünyada vitamin değeri ve lezzetiyle ünlü kırmızı mercimeği ihraç ederken, Kanada'dan ithal edilen kırmızı mercimeğe mahkum edildik" diye konuştu.