Advertisement

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, gelecek 15 yılın en tehlikeli probleminin, gıdaya erişim olarak görüldüğünü belirterek, "Eğer ülke olarak ileride gıdaya erişimde problem yaşamak istemiyorsak yerinde istihdamı sağlamalı, kırdan kente göçü azaltmalıyız" dedi.

 

Son 15 yılda dünya nüfusunun yüzde 20 artış ile 7,3 milyar kişiye, Türkiye nüfusunun ise yüzde 23 artış ile 80 milyon kişiye yaklaştığına işaret eden Çandır, bu durumun gelişmemiş ve nüfus yoğunluğu yüksek ülkelerde açlık tehlikesini, gelişmekte olan ülkelerde ise gıdaya erişimde zorlukları beraberinde getirdiğini bildirdi.

Özellikle kırsal nüfusun azalmasıyla gıdaya erişimin zorlaştığını, gıda fiyatlarının yükseldiğini, hane halkının gıda harcamalarındaki payının arttığını ifade eden Çandır, "Önümüzdeki 15 yılın en tehlikeli problemi gıdaya erişim olarak görülmektedir. Eğer ülke olarak ileride gıdaya erişimde problem yaşamak istemiyorsak yerinde istihdamı sağlamalı, kırdan kente göçü azaltmalıyız. Bunu sağlamanın yolu ise kırsalda kalmayı ve üretmeyi cazip hale getirecek bir tarım politikasından geçmektedir" diye konuştu.

 

AA