Advertisement

Organik Tarım Araştırmaları Enstitüsü (FIBL) ve Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) küresel organik ürün pazarına yönelik "Organik Tarım Dünyası" başlıklı son raporunu açıkladı. 

Buna göre küresel organik ürün pazarının büyüklüğü 2016 yılında 89,7 milyar dolara çıktı.

Yayımlanan raporda dünyada 178 ülkedeki 57,8 milyon hektar alanda, 2,7 milyon üreticinin organik tarım yapılıyor.

Organik tarım alanlarının ülkeler bazında dağılımına bakıldığında 27,1 milyon hektarla Avusturalya'nın ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 3 milyon hektarla Arjantin, 2,3 milyon hektar alanla Çin izledi.

Türkiye'de ise mera ve otlaklar dahil tarım alanlarının yüzde 1,4'ü organik tarıma ayrılmış durumda.

Pazar Araştırma Şirketi Ecovia Intelligence'e göre küresel organik ürün pazarı 1999-2006 döneminde 15,2 milyar dolar seviyesindeyken 2016'da 89,7 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.

Araştırmaya göre en büyük organik gıda pazarı 48 milyar dolar ile ABD'de. Almanya'nın organik gıda ürünleri pazarı 11,7 milyar doları bulurken, Fransa'da 8,2 milyar dolar seviyesinde. 

tüketici talebindeki artışa paralel olarak organik gıda üretim alanı, miktarı ve çiftçi sayısının da artış trendinde olduğu kaydedildi.

Organik gıda ürünlerine kişi başı en yüksek harcamayı yapan ülkelerin başında 337 dolar ile İsviçre geliyor.

Danimarka ise toplam gıda ürünleri pazarında yüzde 9,7 ile en büyük organik pazar payına sahip ülke konumunda yer alıyor.

TÜRKİYE'DE ORGANİK TARIM

1996 yılında Türkiye'de sadece 8 ürün organik olarak üretilirken bu sayı, son veriler ışığında 238'e yükseldi.

Başlangıçta sözleşmeli yetiştiricilik şeklinde Ege Bölgesi'nde yoğunlaşan organik gıda üretimi artık farklı bölgelerde de yaygın şekilde yapılıyor.

Türkiye'de organik tarım faaliyetleri ihracat ağırlıklı yürütülüyor ve ihraç edilen ürünlerin büyük çoğunluğu ham madde niteliğinde.

İhraç edilen ürünlerin başında ise kurutulmuş ürünler ilk sıralarda yer alıyor.

Kuru üzüm, incir, pamuk, kayısı, fındık ve bunlardan elde edilen diğer ürünler ile meyve suları ve dondurulmuş meyveler, tıbbi aromatik bitkiler ve bakliyat ürünleri organik ihracatta ilk sıralarda yer alıyor.

İrfan Donat

Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com