Advertisement

ABD piyasalarında Fed'in faiz patikasına ilişkin görünüm fiyatlamaların seyri açısından önemini korurken, teknoloji patronlarının kendi şirketlerinin hisselerinde satışa gitmesi ABD piyasaları için zirvenin görülüp görülmediği sorularını da artırdı.

Financial Times'ın haberine göre Amazon'un patronu Jeff Bezos, Meta'nın patronu Mark Zuckerberg ve Palantir Technologies'in CEO'su Peter Thiel olmak üzere teknoloji şirketinin CEO'ları yılın ilk çeyreğinde kendi şirketlerinde hisse satışı yaptı.

Financial Times'ın derlediği verilere göre yılın ilk çeyreğinde içsel hisse satışları 2021 ilk çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Thiel bu ay kendi şirketinde 175 milyon dolarlık hisse satışına imza attı. Thiel'in daha önce yaptığı en yüklü hisse satışı 504,8 milyon dolarla Şubat 2021'de gerçekleşmişti.

Jeff Bezos ise bu yılın Şubat ayında değeri 8,5 milyar doları bulan 50 milyon adetlik hisse satışı yaptı. Amazon'un CEO'su Andy Jassy de ilk çeyrekte 21,1 milyon dolarlık hisse sattı. Jassy daha önce 2022 ve 2023 döneminde 23,6 milyon dolarlık hisse satışı yapmıştı.

Meta'nın patronu Zuckerberg'in hisse satışı 135 milyon dolar düzeyinde kaldı. Zuckerberg yüzde 13,5 hisse ile Meta'nın en büyük hissedarı konumunda.

Uzmanların yorumları bu gelişmenin piyasa beklentileri açısından pozitif olmadığı yönünde. Financial Times'a konuşan Delaware Üniversitesi'nden Charles Elson, bu tip satışların hiçbir zaman pozitif bir sinyal olamayacağını, patronların parayı yönettikleri işlerden çıkarmanın daha doğru olduğunu düşündüğüne işaret ettiğini söyledi.