Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu yöneticilerinden Pimco, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayındaki genel seçimleri kazanmasının ardından ekonomi politikasında yaptığı ani değişikliğin de etkisiyle geçen yılın ikinci yarısından bu yana TL cinsi tahvillere yatırım yaparken, Türkiye'nin kredi notu konusunda da pozitif bir beklenti içinde.

Financial Times'ın haberine göre Pimco'nun gelişmekte olan piyasalar ekibinin başında bulunan Pramol Dhawan, "Faiz oranları önemli ölçüde arttı, maliye politikası sıkılaştı. Yetkililer sürdürülemez programları gevşetmeye devam ediyor. Program, bireysel tasarruf sahiplerini TL'ye yatırım yapmaya ve ABD dolarından uzaklaşmaya teşvik ediyor. Tüm bu çabalar işe yarıyor" dedi.

Dhawan, Pimco'nun yerli Türk varlıkları konusunda "çok yapıcı" olduğunu da sözlerine ekledi.

Dhawan, her şey plana uygun giderse önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke notuna ulaşabileceğini söyledi.

Türkiye, 2016 yılında yatırım yapılabilir ülke statüsünü kaybetmişti. Son dönemde ise kredi derecelendirme kuruluşlarından not görünümü ile ilgili pozitif adımlar gelmişti.

Moody's geçtiğimiz Cuma günü Türkiye'nin görünümünü pozitife yükselterek B3 olan notunu yakında yükseltebileceğini açıklamıştı. Kuruluşun değerlendirmesinde "Enflasyon dinamiklerinin değişmeye başladığına dair işaretler, para politikasının güvenilirliğini ve etkinliğini yeniden kazandığının göstergesi" olarak değerlendirildi.

Dhawan, "Türkiye'nin bir kez daha yabancı sermaye çekerek, enflasyonu düşürmek için gerekli bir ön koşul olan liranın istikrara kavuşmasına yardımcı olması muhtemel," dedi.

TCMB Başkanı Erkan, New York'ta yabancı yatırımcılarla buluştu

Geçtiğimiz hafta New York'ta JPMorgan tarafından düzenlenen bir etkinlikte yatırımcılarla bir araya gelen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, fiyat istikrarını sağlamak için para politikasını gerektiği kadar sıkı tutma taahhüdünü yinelemişti.

Financial Times'a konuşan geçen haftaki etkinliğe katılan bir kaynak Erkan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "reformların etkisi ve ileriye dönük hedefler konusunda çok inandırıcı ve cesaret verici bir güncelleme yaptıklarını" söyledi.

Yine de birçok yatırımcı, Erdoğan'ın geçmişte ekonomi politikasında çok sayıda ani değişiklik yaptığına ve faiz oranlarını artırdığı için merkez bankası başkanlarını görevden aldığına dikkat çekerek Türkiye'ye temkinli yaklaşıyor. Mart ayında yapılacak yerel seçimler, Türkiye'nin son yirmi yıldır iktidarda olan liderinin yeni programa sadık kalıp kalmayacağının önemli bir testi olarak görülüyor.

Dhawan, "Yatırımcılar, son dönemde merkez bankası başkanlarının değişmesi nedeniyle Türkiye'nin ekonomi politikasını yakından izliyor. Ancak şu anda piyasa Türkiye'nin uyum sürecine bağlılığı konusunda iyimser" diye ekledi.