Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından yapılan açıklamaya göre, anlaşma ile doğu ve güneydoğu bölgelerinde gerçekleşen depremlerden etkilenen firmaların yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, su ve atık yönetimi ile ileri teknoloji destekli enerji verimliliği yatırımlarına finansman sağlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantörlüğüyle temin edilen krediye JBIC’den sonra en büyük katılımcı banka olarak Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC) kredi temsilcisi olarak destek verdi.

TSKB’nin JBIC ile imzaladığı bu yeni anlaşma kapsamında depremlerden etkilenen firmaların iyileştirme, rehabilitasyon ve yeniden inşa çalışmalarına kapsayıcılık ve yeşil dönüşüm prensipleriyle katkı sağlanacak. Kredi portföyünün yaklaşık yüzde 90’ı BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) bağlantılı yatırımlardan oluşan TSKB, JBIC’den temin ettiği 200 milyon dolar tutarındaki kaynakla SKA’ların dördüne doğrudan katkıda bulunacak: SKA 8: "İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme", SKA 9: "Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı", SKA 13: "İklim Eylemi", SKA 17: "Amaçlar İçin Ortaklıklar".

Açıklamada görüşlerine yer verilen TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, JBIC ile uzun yıllardır devam eden iş ortaklıkları kapsamında depremlerden etkilenen firmaların yeniden toparlanmasına yönelik anlamlı bir kaynak anlaşmasına daha imza attıklarını belirtti.

JBIC Genel Direktörü Ryuta Suzuki ise TSKB'nin afetten etkilenen bölgelerin dirençli, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşasına yönelik çabalardaki öncü rolü son derece önemli olduğunu belirterek "Türkiye'nin uzun soluklu bir ortağı olarak, TSKB ile birlikte bu girişimde yer almaktan büyük onur ve memnuniyet duyuyoruz. Bu kredi anlaşmasını da iki ülkenin ve iki kurumun birlikteliğinin bir sembolü olarak görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.