Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Türkiye'nin ithalatında tüketim mallarının payı öne çıkıyor.

Ticaret Bakanlığı'nın öncü verilerine göre Mart ayında tüketim malı ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,3 artışla 4,6 milyar dolar oldu.

Mart ayı itibariyle yıllıklandırılmış tüketim malı ithalatı ise 50 milyar dolara çıkarak yeni rekor seviyesini kaydetti.

Aynı dönemde hammadde ve yatırım malları ithalatında ise gerileme dikkat çekti. Ticaret Bakanlığı verilerine göre hammadde ithalatı yüzde 9,3 düşüşle 21,1 milyar dolar oldu. Yatırım malları ithalatındaki düşüş ise yüzde 9 olarak kaydedildi.

Satılan 100 araçtan 70'i ithal

Tüketim malları kategorisinde öne çıkan segmentlerden biri olan otomotivde bir süredir ithal araçların pazar hakimiyeti dikkat çekiyordu.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre Mart ayında toplamda 109 bin 828 araç satılırken, bunların 76 bin 768'ini ithal araçlar oluşturdu. Başka deyişle Mart satışları içinde ithal araçların payı yüzde 70 oldu.

Ocak-Mart dönemine bakıldığında da benzer bir pay görüldü. Ocak-Mart döneminde satılan 295 bin 519 aracın yüzde 68'i ithal araçlardan oluştu.