Advertisement

Geçen ay ABD bütçe tartışmalarında belirsizliğin getirdiği hacimsiz işlemler ardından 2013 yılı yoğun bir hareketlilik ile başladı. Beklendiği gibi mali uçurum konusunda popülist tartışmalara son dakikaya kadar devam edildi ve yeni bir yasa ile endişeler ertelendi. Dolayısıyla 02 Ocak sabahı piyasalarda risk alma eğilimi arttı. Ancak birkaç hafta içinde kamu harcamalarında daha derin kamu kesintileri ve borç tavanının yükseltilmesi kargaşası tekrar gündeme gelecek.

Nitekim, Moodys’in ABD’de yapılanların kredi notunun düşürülmemesi için yeterli olmadığı açıklaması da yakında endişelerin tekrar başlayacağı anlamına gelir. Diğer yanda ekonomik beklentilerde iyileşme devam ediyor. Çin üretimi 19 ayın zirvesinde, büyüme verileri yukarı yönlü revize ediliyor. ABD’de PMI ve istihdam verileri piyasa beklentileri üzerinde seyrediyor. Buna bağlı olarak, hafta sonu açıklanan FED tutanağında tahvil satın alma operasyonunun erken sonlanacağı ipuçları piyasaları baskı altına alıyor. Tahvil ve emtia piyasalarında sert düşüşler gözlenebilir. Gelecek hafta ABD dördüncü çeyrek bilanço sezonu başlıyor. Küresel alüminyum talep beklentisini düşüren ALCAO şimdiden bilanço sezonunda olumsuz bir beklenti oluşturdu. Hafta sonu ABD tarım bakanlığının (USDA) tahıl raporu piyasalara aşırı hareketlilik getirebilir.



EURUSD Paritesi

Mali uçurum endişesinin geri plana itilmesi ile dolar toparlamaya başladı.

Sorunun bir anlamda ötelenmesi ile tetiklenen risk alma ve birçok piyasada coşku eylemi maalesef kısa sürdü. Geçen hafta sonunda piyasalarda satış baskısı artarken güven talebi ile dolar 80.00 endeks puan üzerine yükseldi. Mali uçurum tartışmalarının arka plana itilmesi sonrasında FOREX piyasalarında herhalde Avrupa Birliği’ndeki endişeler öne çıkarılacak ve Euro/Dolar paritesi önümüzdeki birkaç ay boyunca satış baskılı bir seyir izleyecektir.

Avrupa’da borç krizinin devamı ve zayıf ekonomik veriler Euro’yu zorluyor.

Geçen yıl Yunanistan için kısa süreli bir çözüm ile uzun süren dramatik çıkmaz ertelenmiş ve Yunanistan’ın birlikte kalması sağlanmıştı. Ancak birkaç çevre ülkede süregelen endişeler yeni yıla sarkıyor. İspanya, hala Avrupa Birliği ve IMF’den yardım için resmi başvuru yapmadı. İtalya seçimleri olası bir türbülansa gebe, Fransa’da hükümetin ekonomik reform girişimleri yeni problemler getirebilir. Son birkaç aydır Almanya dışında olumlu ekonomik veriler görünmüyor.
Bu hafta sonu euro/dolar paritesinin aşağı yönlü kırılması Aralık ayı 2.yarı konsolidasyonunnu altına sarktı. Kısa dönemli bir tepki satış fırsatı olarak görülebilir.

Teknik Analiz

EURUSD paritesi geçen hafta Yen hariç tüm para birimlerine, özellikle emtia dövizlerine karşı, değer değer kaybetti. Perşembe günü ECB toplantısına kadar (önemli bir değişiklik beklenmiyor) baskı devam edebilir. Takas pozisyonlarında (COT raporu) açık pozisyonların kapatılmasına rağmen doların 6 ayın zirvesine yükselmesi ile fazla etkili olamadı. Grafik olarak bakılırsa, 131.50 seviyesi önemli bir destek olarak tutunamadı, ardından %38 Fibo seviyesinin de altına sarkması 1.2980 (%50 Fibo) ve 1.2910 (%61.8 Fibo) desteklerini gündeme getirdi.

Strateji

1. Euro/dolar paritesi 1.3100 seviyesine yükselebilirse satış için bir fırsat olabilir. 1.3210 stop riski ile 1.2690 hedefi makul bir strateji olarak görülüyor.

2. Aşağı yönlü dikey spread (bear put spread)
Şubat vadeli 1.3000 kullanım fiyatlı satım opsiyonu satın alınırken aynı vadeli 1.2800 kullanım fiyatlı satım opsiyonu açığa satılır. Bugünlerde bu stratejinin maliyeti 45 pips cıvarında işlem görüyor. Hedef en az 170 pips makul olmalıdır.

ALTIN (COMEX)

FED’in tahvil alımlarını erken sonlandıracağına ilişkin hafta sonu sürpriz ipuçları altın ve diğer emtialarda sert satışlara yol açtı. Tahvil alım programı genel olarak kıymetli metalleri destekliyordu, sonlandırılması olasılığı doğal olarak bu desteği kısmen kaldırdı. Şimdilik altın fiyatının ileriye dönük yönü konusunda farklı görüşler oluşmaya başladı. Elbette diğer emtialarda olduğu gibi kıymetli metaller içinde kolay para politikası destekleyici bir faktör olarak görülür. Ama tek faktör bu değil, diğerleri de var. Örneğin, Çin başta olmak üzere küresel merkez bankaları rezerv varlık olarak altına talebi artırıyorlar ve bu trend kalıcı. Fiziki altına dayalı ETF hisselerinin satın alma faaliyetleri hale rekor seviyede.

Geçen hafta altın fiyatı, göreceli olarak diğer emtialara kıyaslandığında, daha fazla değer kaybetti. Çünkü, Fed ve altın bankaları türev enstrümanları kullanarak altın fiyatını kolayca manüpile edebiliyor. Bilindiği gibi Merkez Bankaları’nın en iyi oyuncağı para basma makinasının işlemeye devam edebilmesi için altın fiyatının kontrol altında tutulması gerekir. Oyuncağını kaybetmek istemeyen Merkez Bankaları’da altın fiyatının yükselmemesi için her olanaklarını kullanmak zorundadır. Bu sebeple düzeltmelerin ne zaman ve ne kadar derin olacağını kestirmek oldukça zor. Buna rağmen piyasalardan yön aramaya devam edelim...


Altın 6 haftadır düşüyor. Geçen haftanın başında 1700 seviyesine yaklaşırken hafta sonuna doğru iki seansda 70 dolarlık bir gerilemeye sahne oldu. Cuma günü ise 1630 dolar altında stop loss emirlerini temizledikten sonra 1650 dolara kadar yükseldi. 1630 desteği aynı zamanda %61.8 Fibo desteği (2011 ve 2012 yıllarının en düşük seviyesi 1550’den ekim ayı zirvesi 1800 dolar) olarak geçerliliğini koruyor. Nitekim, 6 haftadır düşmesine rağmen COMEX futures işlem hacmi ve volatilite oldukça düşük. Bu hafta uzun tatil dönüşü ardından traderlerin piyasayı çevirip çevirmediğini göreceğiz.