Advertisement

ABD’de açıklanan son veriler endişe oluşturmakla birlikte Avrupa Birliği ve Çin verileri iyimserliği artırıyor. Mart ayında Çin ve Avrupa Birliğinin bazı kesimlerinde üretim faaliyetlerinin artması talep perspektifinde (görüngesinde) olumlu gelişmeleri çağrıştırıyor İngiltere’de 4Q GDP ve Almanya’da rekor düşük işsizlik rakamları yanısıra ABD’de olumsuz verilerin doların yükselişini frenlemesi emtia fiyatları için pozitif. Diğer bir faktör, endeks fonlarının şeker, kahve, soya vb. tarım ürünlerinde uzun pozisyonlarının  artışı (haftalık rekor) hem doların düzeltme sürecinin devam edeceği hemde petrol fiyatlarının stabilize olacağı beklentisini besliyor.

 

1.Q ardından emtia endekslerinin değerlendirilmesi.

Birçok emtia için geçen Salı günü sona eren 2015 1.Q’in geride kalması sakinleştirici iyi haber. FOMC ardından biraz gerilemesine rağmen en güçlü Q (çeyrek) yükselişi sergileyen dolar baskısı, emtia fiyatlarında (pamuk ve gümüş dışında) sert satışlara neden olmuştu. Bu süreçte S&P GSCI %8.2, CRY endeksi ise %7.9 geriledi.

Bundan sonrası için doların düzeltme eğilimine devam etmesi bu endeksleri (emtia fiyatlarını) desteklemeye başlıyacaktır. Bilindiği gibi aşırı değer kaybeden (6 yılın en düşük seviyesi) petrol fiyatı hem yatırım çevresinde hem medya’da öne çıkıp manşet haber olduğunda 1.Q değer kaybı %13.4. Petrol fiyatında bu değer kaybı bazı emtia fiyatlarındaki düşüş ile kıyaslandığında cılız kalıyor. Örneğin, Brezilya Real’inin değer kaybı bu ülke ihracatını desteklemiş ve şeker fiyatında %20, kahve fiyatında %21.5 değer kayıplarına yol açmıştı.