Advertisement

ABD kongresinde bütçe açığının daraltılması ve borç limitinin yükseltilmesi tartışmalarında bir uzlaşı ile yasanın geçeceği aşikar. Şirket bilançolarında iyimserliğin devam etmesi ve Avrupa’da borç krizindeki endişelerin azalması genel olarak küresel Borsaları desteklemeye devam ediyor. Zaten FED’in uzun vade parasal genişleme politikalarının devam edeceği beklentisi de arka planda bir güvence olarak piyasalardaki bu rasyonel (akılcı) olmayan süreci üç yıldır destekliyor.

Ama bu durum nereye kadar devam edebilir?

Son birkaç aydır borsalarda işlem yapmak son derece zorlaştı. İyi pozisyon almak, AB ve ABD borç endişelerine ilişkin bir sonraki manşet haberini doğru kestirebilmekle eş anlamlı hale geldi. Maalesef, manşet haberler ile işlem yapmak son derece zordur. Bu durum kendini düşük işlem hacmi ile gösteriyor ve büyük bir kesim yatırımcı kenarda bekliyor. Nitekim, bazı endişeler öne çıkmaya başladı;

1) Şirket karları kriz başından bu yana mükemmel. Bu yıl ikinci çeyrek bilanço sezonunda S&P 500 şirketlerinin % 85’i beklenti üzerinde kar açıkladı. Ancak bu karlılık şirketlerde istihdam ve finansman giderlerinin azaltılması ile sağlandı. 2006’dan bu yana zirvede olan karlılıkların bundan sonra devam edebilmesi artık gerçekçi bir beklentinin ötesinde ve sürdürülmesi zor.

2) Borsalardaki toparlanma ayı piyasasında düzeltme olarak görülürse, istatistik anlamda bazı rakamlar olumsuz.  Ayı piyasasında hiçbir ralli  dört yıldan uzun sürmedi. Şu an üçüncü yılındayız ve toparlanmanın devam etme olasılığı istatistik hesaplara göre % 17. ABD’de yapısal problemlerin ve AB’de borç krizine ilişkin kara bulutların hala dolandığı göze alınırsa, borsaların geçmiş performansı sürdürebilmesi olanaklı görünmüyor. Ayrıca, geniş tabanlı ABD hisseleri S&P 500 endeksi ile kıyaslandığında performansın son 10 yılın en düşük ikinci seviyesinde olması, 28 ay süren rallinin sonuna mı geliniyor sorusunu beraberinde getiriyor.

3) 10 ve 30 yıllık (T-Notes/ T-Bonds) gösterge tahvil fiyatları endişeleri satın almaya başladı. Kriz dönemindeki seviyelere yaklaşıyorlar. Eurodolar (3 aylık faiz kontratları) vadeli kontratlarında borçlanma maliyeti dibe vurdu.

Batı ekonomilerinde istihdam/büyüme/kredi darboğazı gibi olumsuz temel verilerin devam etmesine rağmen son üç yılda olduğu gibi piyasalar FED’in parasal genişleme politikası ile yükselmeye devam edebilir mi? Başka yol yok gibi ama giderek zorlanıyor, bu yüzden bir risk yönetim planı yapılmalıdır.

Grafikte yılbaşından bu yana oluşan ‘karar kutusu’nda üst seviyelerde pozisyon azaltılmalı yada satış yapılmalı, ‘karar kutusu’nun alt sınırında ise açık pozisyonlara ilave yapılmalı yada satış yapılarak bireysel yada kurumsal risk yönetimi yapılmalıdır. Kısa dönem yatırımcılar için bu hafta ABD borç krizinde uzlaşma ile yükselecek piyasalar (ve altın) satış fırsatı olarak görülmelidir.