Advertisement

2013 ilk haftası ABD Borç Tavanı yükseltme tartışmaları ve FED tutanaklarının yarattığı kafa karışıklıkları ile geçti. Piyasalarda suratlar biraz düştü, moraller bozuldu. Ama bu hava sadece 1 hafta sürdü.

-2012’nin bıraktığı yerden 2012 devam ediyor

Geçen sene özelikle son çeyrekte hisse senetleri başta olmak üzere tüm riskli varlıklar ciddi bir ralli, yaşandı. Dünyada faiz hadleri rekor düşük seviyelere gerilerken diğer yandan da tale risk denilen uç riskler ; Euro’nun dağılması, ABD’nin mali uçurumdan düşmesi gibi yaşanmayınca sene iyi bitti.

Bu seneye başlarken herkes biraz daha temkinliydi. Nasıl olmasın ki?

Geçen sene ; S&P %14, Alman DAX % 32 , MSCI Dünya endeksi % 15, MSCI gelişen ülkeler endeksi ise % 17 kazandırdı.

Ancak bu kazançlar yatırımcıları tatmin etmişe benzemiyor. Ya da bir başka ifade ile geçen sene endeksler de yaşanana yükselişler kimseyi ürkütmüyor.

-S&P son 5 yılın zirvesinde

Ocak ayının 18. itibari ile  birçok endeks rekor seviyeleri test ediyorlar. S&P endeksi kritik 1.474 seviyesini aşarak son 5 yılın en yüksek rakamına ulaştı. 2007 Ekim ayında görmüş olduğu tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1565 ‘den ise sadece % 5 aşağıda. Peki yatırımcılar pahalı buluyor mu? Bu soruyu net bir cevap vermek zor. Açıklanan 2012 4. çeyrek bilançoları iyi geliyor. ABD’de şu an kadar açılanan bilançoların % 752i beklentilerden daha iyi kar açıkladı . Ayrıca karlılık oranları bir önceki dönme göre % 2,5 artmış durumda. Bunlar iyi haber. Ancak bir de  işin değerleme tarafı var.  Fiyat/Kazanç oranlarına bakılınca S&P ‘nin 18 seviyesini geçtiğini görüyoruz. 2007 Ekim ayında gördüğü seviye de 18,40’mış.

-IMKB 100 tüm zamanların rekor seviyesinde

S&P’nin performansına  benzer bir getiri IMKB’de var. İMKB geçen yıl ki  % 50 getirinin üzerine bu senenin ilk 20 gününde de % 10’a yakın bir getiri sağladı.  Türk Lirası bazında bakıldığında rekor seviyede.  Dolar cinsinden bakıldığında da tarihi 5.1 Cent’lik seviyenin sadece % 3 altında . Peki  IMKB’nin temel analizi ne diyor? Fiyat/Kazanç oranlarına baktığımızda cari fiyat 12,90’a yükseldi. Son 2 yılın en yükseği. Ancak cari F/K’ya bakmak yanıltıcı olabilir. Bir sonraki senenin beklenen Kar’ları ile hesaplanan F/K IMKB gibi oynaklığı yüksek endeksler için daha verimli olabiliri. İşte bu F/K 11,60 seviyesinde. Burada görülen en yüksek seviyeler 12’ler civarında.

Sonuç;

Piyasalar seneye iyi başladı.

Risk iştahı her geçen gün artıyor.

Bu  hareketin  dışında kalmak yada rüzgara karşı durmak zor.

Ancak;

Değerlemeler bırakın bu seneyi, önümüzdeki senenin bile fiyatlara girdiğini söylüyor

Faiz seviyelerinde global olarak yükseliş başlama ihtimali yüksek

FED tahvil alımı programını beklenenden daha önce bitirmek zorunda kalabilir.

Biliyorum zor bir karar. Ama eğer yatırımcıysanız bugünlerde bir karar vermek zorunda kalabilirsiniz.