Advertisement

Fed Başkanlarından Bullard faiz artırımı ile ilgili net bir tarih verdi, Mart ayını telaffuz etti. İlk defa bir Fed başkanının mevzuyu dolaştırmadan net açıklamasına da şahit olduk. Her ne kadar konuyla ilgili tek açıklama olsa da, as'lolan Başkan Yellen'ın yapacağı açıklama olsa da net bir açıklama olması önemli.

Verilerin arkadasından Amerika'da FED cephesinde kafaların karışık olduğunu üç aşağı beş yukarı zaten tahmin ediyorduk. "Önümüzdeki Haziran ayı gibi faiz arttırımı beklenir"in büyük yoğunlukta bir ortamda bir "Mart" sesi geldi. Bununla birlikte "Mart ayında faiz artrımı olur" yönünde pek de bir beklenti yok.

"Önümüzdeki sene Mart ayında FED'in faiz arttırımı olur da sıfırdan nereye çıkar?" diye soranlar için çok korkutan, çok korkmayı gerektirecek bir veri yok.

Fakat önümüzdeki durumu Günün Grafiği özetliyor. Vadeli kontratlar; 2015, FED faiz artşını yeniden fiyatlıyor. Geçen Temmuz ayında, 2015 Eylül'ünde FED faizi nerede olur, diye sorsaydınız ben size "yüzde 0.55" diyecektim. Peki Temmuz ayındada nerede olur, diye sorsaydınız "yüzde 0.40" diyecektim. Haziran ayında ise yüzde 0.35 olur, diyecektim. Geldik Ağustos ayına. Yüzde 0.55'lik olan Eylül beklentisi yüzde 0.43'e gerilemiş vaziyette. 0.40'lık Temmuz beklentisi ise yüzde 0.35'e gerilerken ve yine yüzde 0.35 olan Haziran beklentisi yüzde 0.25'e gelmiş. Yani Temmuz ayında, bir ara son 5-6 ayın en yüksek beklentilerine ulaşan, önümüzdeki sene FED'in faiz arttırımı hikayesi Ağustos ayında biraz törpülenmiş, biraz geri gelmiş gibi görünüyor.

Bu sebeple FED üyesinin açıklaması önemlidir ama biz Temmuz ayında bunu daha sert fiyatladık o yüzden ABD'nin 10 yıllıklarının yüzde 2.40'ın altına gelmesi de Avrupa'da Alman "bund"larının yüzde 1'in altına gelmesi de aynı minvalde görülebilir.

Hatta İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'nin ipe un serercesine "Faiz arttırımı için de acaba şartlar oluştu mu ki?" gibi açıklamaları da aynı yere çıkıyor.

Özetle şunu diyorum: Ben önümüzdeki sene faiz arttırılacağı konusundaki fikrimi değiştirmiş değilim. Mart erken olabilir; ama Haziran, Mayıs gibi faiz artırımının gelebileceğine inanıyorum. Ancak önemli bir detayı da sizden bir kenara not etmenizi rica ediyorum: Avrupa'dan üst üste gelen hayalkırıklığı yaratan veriler, Çin'den yılın ikinci yarısında bir faiz indirimi yapabilir beklentisinde Asya'dan gelen açıklamalar, Japonya'nın "büyümeyi aşağı doğru revize edebiliriz" diye Japon yaMerkez Bankası kaynaklı gelen açıklamalar... Buradan bakıldığında elle tutulur büyümeye sahip tek büyümenin Amerikan ekonomisi olduğu, onun da yüzde 3 büyümelerden yüzde 2'ye revize edildiği göz önünde bulundurulduğunda faiz arttırımınlarının Temmuz ayındaki gibi agresif olmadan, çok fazla yükselmeden fiyatlanabileceğini düşünüyorum. Dolasıyla bu bize enteresan bir pencere açabilir. Gelişmekte olan ülkelere hiç beklenmedik bir yerden, hiç çalışmadığımız bir yerden bir pencere açabilir.