Advertisement

Fed'in beklenen kararı açıklandı. 600 milyar dolar ikinci tur parasal genişleme operasyonunda hız kesmeden devam edeceğini açıklayan FED, özellikle tahvil piyasasında faizlerin sert bir şekilde yukarı atmasına sebep oldu.
 
10 yıllık ABD tahvilleri yüzde 3,50 seviyesine kadar yükselirken,özellikle ABD'deki konut piyasasını yakından etkileyen 30 yıllık tahvil faizlerinin de yüzde 4,5 a
çıkmasına neden oldu. Bir yandan vergi indirimleri konusunda insiyatif kullanıp süreyi uzatan ABD hükümeti, diğer yandan her türlü enflasyon riskini göze alıp bilançosunu 2 katından fazla büyüten bir FED ve karşısında faiz yükselten bir piyasa. Anlaşılan o ki, piyasa her ne kadar FED rahatsız olmasa da 2011 ve sonrasında oluşacak olan bir enflasyon kaygısı ile uzun vadeli faizleri yukarı itmeye devam edecek.
 
Faizdeki bu oyunun Türkiye yansıması ise biraz karışık. Yabancı para cinsinden ihraç edilen Türk Eurobond'larının faizi, dünya faiz ortamında gelişmelere uygun olarak hızla yükselirken içeride özellikle 2 yıla kadar olan Türk Lirası Tahvil faizleri aşağıya geliyor. Sebep: TCMB'nin içerideki faizlere uyguladığı baskı. PPK'nın Perşembe günü alacağı karar sonrasında faizlerde yönü daha net göreceğiz büyük ihtimalle ancak dışarıdaki faizler yükselmeye devam edecek olursa içeride faizlerin de bundan etkilenmemesi mümkün değil.