Advertisement

Dolar endeksi olarak bilinen ve 6 önemli kura karşı doların değerini belirleyen endeks 75'in altına geriledi ve son zamanların en düşük seviyesine geldi. ABD Doları'ndaki kan kaybı 2009 Aralık ayındaki seviyeye kadar geriledi. Dünya üzerinde bir anda istenmeyen para birimi hale gelen ABD Doları'nın bu denli zayıflaması dünya piyasalarında ABD Doları üzerinden fiyatlanan birçok emtianın fiyatının rekor seviyelere çıkmasına sebep oluyor.
 
Peki ne oldu da yıl başında 80 seviyelerinde olan dolar endeksi 4 ay içinde % 8'e yakın değer kaybetti? Bu soruya verilecek birden fazla cevap var. İlk akla gelen muhtemel cevap, göreceli olarak karşılaştırıldığında bütün problemlerine rağmen Avrupa'ya ve büyüme momentumunu kaybetmeyen Asya'ya göre bir türlü toparlanamayan ABD ekonomisi olacaktır. İstihdam ve konut sektöründe hala toparlanamayan ABD, mali sektörü ayakta tutmak için parasal genişlemeler yaptı, tahvil alımları yaptı ama döviz yatırımcılarının dolara olan güvenini sağlayamadı.
 
Diğer taraftan 40 yılın ardından ilk defa FED'in öncesinde bir faiz artırım kararı alan Avrupa resmini de göz ardı etmemek lazım. Şubat sonunda faiz artırım sürecinin başlayacağının ip uçlarını veren Trichet, Euro'nun ABD Doları karşısında hızla değer kazanmasına sebep oldu. Yıl başından beri dolara karşı % 8 değer kazanan Euro, 2011 boyunca faiz artışlarının süremesi beklentisi ile döviz yatırımcılarının favori kuru oldu.
 
Bu sebeplerin dışında son zamanlarda çokça konuşulmaya başlanan merkez bankalarının rezerv çeşitliği konusu da ABD dolarının zayıflığının bir başka sebebi. Çin'den Brezilya'ya birçok Merkez Bankası artık rezervlerinin tamamını ABD Dolarına yatırmıyor. Grafikte de görüldüğü gibi MSCI endeksi yukarı gidiyor, yani gelişmekte olan ülkelere para akımı devam etmekte ve bu ülkelere gelen parayı artık dolar cinsinden tutmuyor. Örneğin Çin artık rezervlerini daha fazla euro'ya kaydırıyor. Çin'in tuttuğu ABD tahvilleri miktarı artık artmıyor.
 
Burada sorulacak soru; ABD Doları'nın rezerv para olma durumunu tehlikeye sokan bu durumun daha ne kadar devam edeceği ve ABD'nin bu duruma ne zaman dur diyeceği... Bence bunun için zaman iyice daraldı.