Advertisement

Buzdağının görünmeyen yüzü olarak nitelendirilen İtalya ve İtalyan ekonomisinin sorunları Avrupa'nın gündemine bir anda oturdu.  Yunanistan ikinci tur yardım
alabilecek mi, Portekiz'in yardım paketine ihtiyacı var mı, derken geçen hafta İtalya bir anda piyasalarda baş rolü çaldı.

İtalyan Borsası'nda geçen hafta % 10'ya yaklaşan kayıplar vardı. Özellikle bankacılık sektöründe kayıplar oldukça çarpıcı seyrediyor. Unicredit Bank'taki erime bir haftada %20'ye yaklaşırken diğer bir İtalyan Bankası olan Bank İntesa'da da kayıplar % 15 seviyesini buldu. Diğer yandan 10 yıllık İtalyan tahvilinde faiz % 5,30 seviyesine çıkarak, bu son 2 yılın en yüksek borçlanma maliyetini kaydetti. Avrupa'da güvenli liman olarak bilinen 10 yıllık Alman tahvilleri ile 10 yıllık  İtalyan tahvilleri arasındaki fark 250 baz puan kadar yükseldi. Bu, 2008 Lehman krizi sırasında bile görülmemiş bir seviye.

Peki ne oldu da birden İtalyan ekonomisindeki sorunlar gün ışığına çıktı?

Yazımın başında bahsettiğim gibi aslında İtalya buz dağının görünmeyen kısmıydı. Borç/GSMH oranı % 115 ile Yunanistan'dan sonra en borçlu ülke. Diğer yandan son 10 yıldan beri ortalama yıllık %1,5'luk büyüme ile G8'in en az büyüyen ülkesi konumunda bulunuyor.

Yani borçlu ve büyüyemeyen 2 trilyon dolar büyüklüğündeki bir ülke söz konusu.

Geçen hafta yatırımcılar farketti ki; Yunanistan olayı çok hızlı bir şekilde yayılıyor. Çünkü ikinci tur destek paketinde kimse elini cebine atmıyor. Buradan çıkarımla da eğer Yunanistan'da bir temerrüt durumu olacaksa, bu neden diğer problemli ülkelere yayılmasın? Kimdi bu problemli ülkeler? PIIGS. Yani Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan ve İspanya.

İşte bu listede olan ama sanki bir süredir durgun görünümlü yanardağ görüntüsü veren İtalya'da tekrar sular kaynamaya başladı.

Başbakan Berlusconi ile İtalya Maliye Bakanı arasındaki çekişmelerle tekrar alevlenen İtalya ekonomisindeki sıkıntılar, şu an piyasalarda işlem yapan bütün fon yöneticilerinin şu soruyu sormasına neden oluyor.

"Eğer kriz İtalya'ya sıçrarsa ne yaparız?"

Daha önce aynı sorular İspanya için de sorulmuştu, bir şey olmadı diyenler için ; İtalya'nın, İspanya olmadığını ve İtalyan piyasaları sallanırsa, Avrupa Birliği'nin  dayanamayacağını da hatırlatmak gerekiyor.

Bu tezimizi de yarın işleyelim.