Advertisement

Dün sabah saatlerinde ekrana baktığımızda gördüğümüz sahne gerçekten ürkütücüydü. İtalyan Milano Borsasında kayıplar %5'i bulmuştu.  Diğer yandan diğer Avrupa borsalarında da  kayıplar %3'ler seviyesine ulaşmıştı. Euro/Dolar paritesi 1.38'e kadar gerilemiş, piyasa endişe ile Brüksel'de yapılmakta olan Avrupa Maliye Bakanlar zirvesini  takip ediyordu.

Bu dakikalarda Roubini'nin  daha önce uyarmış olduğu ve adını 'kusursuz fırtına' verdiği finansal çöküşün başladığını düşünen çok sayıda yatırımcı olmuştur.

Ancak öğleden sonra 'aranan kan' Brüksel'den geldi ve Olli Rehn beklenen açıklamayı yaptı. Cuma gününü adres gösteren Rehn, Avrupalı liderlerin yapacağı toplantıda İtalya dahil bir çok konu ile ilgili net açıklamalar yapılacağını söyledi.
Bunun üzerine başta İtalya olmak üzere piyasalarda sert bir toparlama oldu ve krize Cuma gününe kadar ara verildi.

Şimdi Cuma günü ne açıklanabilir? Hangi paket ya da açıklamalar piyasaları tatmin eder? Bu kadar tansiyonun yükseldiği bir ortamda piyasa oyuncuları sadece iyi niyet
mesajları ve ileri dönük vaadlerle tekrar eski haline döner mi?

Zannetmiyorum. Dolayısı ile bizi çok zor bir yazın beklediğini çok rahat söyleyebilirim. Ancak bugün değinmek istediğim asıl konu aslında İtalya krizi sırasında Fransa'da yaşananlar.

Enteresan bir şekilde Yunan tahvillerinin yeniden yapılandırılması konusunda en sıcak bakan bankaların Fransız bankaları olduğunu öğrenmiştik. Sebebini de sonra öğrendik. Yunan tahvillerinin en çok elinde bulunduran grup Fransız Bankalarıymış.

Dolayısı ile toptan bir temmerrüt ihtimaline karşı bir miktar iskonto (hair cut) ile bu sorunu çözmeye çalışıyorlardı.

İtalya krizi sırasında Fransız bankacılık sektörü hakkında bir başka şey daha öğrendik. Fransızlar, İtalyanları da çok seviyormuş! Yabancıların elinde bulundurduğu
toplam İtalyan tahvil stoğunun % 45'i tek başına Fransız bankalarındaymış.
Fransız bankacılık sektöründeki toplam Yunanistan, Portekiz, İrlanda ve İspanya riski (exposure) 250 milyar euro iken sadece İtalya riski 320 milyar euro.

Yani Fransızlar İtalya'nın 1 numaralı fonlayıcı durumunda.

Bu sebepler geçen hafta BNP,Societe Generale, Credit Agricole gibi büyük Fransız bankalarında %10-%15'lik düşüşler yaşandı. Yatırımcılar İtalya'da ciddi bir temerrüt risk olmasa da, faizlerin artışının bağlı kalabileceği endişesi ile Fransız bankalarında sert satış yaptılar.

Cuma'ya kadar hava biraz daha sakin gibi ama sonrası gökgürültülü ve sağnak yağışlı olabilir. Dikkat!